Dobrý den. Prosím o radu.
Realizace podlah v podkroví. Podklad panel Spirol.
Plánuji kročejovou izolaci 50 mm z důvodů vedení topení a na kročejovku z vaty OSB desku. Stačí jedna na pero drážku slepit a na vrch mirelon a plovoučka? Jaká síla OSB desky? Popřípadě jak řešit koupelnu?
Děkuji moc za odpovět.
PS: chci to suchou lehkou a čistou formou
Adam

Odpověď Dobrý den

Při provádění stavebních úprav, které popisujete je nutné dodržovat podmínky výrobce, v tomto případě izolací proti kročejovému hluku. Ti v tomto případě uvádějí, že vedení podlahového topení v rámci kročejové izolace je nevhodné, protože přerušení snižuje její účinnost. Vhodnější je umístit rozvody do samostatné technické a vyrovnávací vrstvy pod, ale v případě topení zřejmě nad vrstvu kročejové izolace. Kročejová izolace se navrhuje od tloušťky 10 až do 50mm.
Ztužující podkladovou vrstvu pod plovoucí podlahu je lepší dělat ze dvou vrstvev lehkých desek na pero a drážku. Spoje desek v tomto případě nejsou nikdy nad sebou a podklad je stabilnější - desky se méně prohýbají a ani ve spojích nedochází k pohybu - stabilnější podklad je lepším základem pro jakoukoliv pochozí vrstvu. V případě dvou vrstev lehkých desek se pak můžou použít i tenší, např. 16mm.

Co se týká koupelny, tak tam doporučuji nepoužívat deskové materiály jako podklad pod hydroizolační stěrky. V místě spojů desek se izolace snadno poruší a dochází tam k zatékání. Vhodnější je zde použití litých podkladů, jejichž tlouťka se dá udělat dle potřeby. Plocha koupelny nebývá příliš velká, materiálu proto není potřeba mnoho.

Ať se Vám daří při provádění stavebních úprav.
Ing. arch. Tomáš Růžička
Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.