Dobry den, minuly rok vesel v platnost nový územní plán obce, ve kterém byla parcela se stavebním místem upravena z plochy obytné na zeleň a bylo tedy znemožněno na ni stavet. I přes námitku ještě před schválenim UP se nepodařilo změnu zastavit. Jedna se o pozemek rodičů a já na něm chci stavet. Maji nárok na náhradu za ujmu (snížení hodnoty majetku) dle §102 odst. 2 SZ? Pozadujeme od obce aby jako nahradu vyjednala zmenu jine casti pozemku z nezastavitelne plochy na obytnou nebo popr. financni kompenzaci. Maji na to rodice narok?

Jeste mam s dovolenim jeden dotaz. Pokud bych stavela na pozemku, ktery je napul obytna plocha napul nezastavitelna, je mozne aby cast stavby zasahovala do te nezastavitelne plochy? Vim, ze u zelene je to mozne, ale tady...
Dekuji

Odpověď Podle §102 odst. 3 stavebního zákona: náhrada stavebníkovi nebo oprávněnému nenáleží, jestliže k uvedenému zrušení došlo na základě jeho návrhu nebo po uplynutí 5let od nabytí účinnosti územního plánu nebo jeho změny, či regulačního plánu nebo jeho změny, která zastavění dotčeného pozemku umožnila.

Tzn. pokud ÚP nabyl účinnosti a od té doby do pěti let vlastník pozemku nemá platné územní rozhodnutí, nebo veřejnoprávní smlouvu, nebo udělal další kroky pro zastavěnost pozemku (např. zasíťoval apod.) nemá nárok na náhradu.

Ten ÚP neznám, ale pokud chcete stavět dům a částečně na zeleni tak to je většinou v nesouladu s ÚP. Taky nevím jak probíhalo projednávání a jak byla vypořádána námitka. To je taky docela podstatný argument.

Ještě bych dodal, že zákonné měřítko územních plánů je 1 : 5000, takže drobný přesah z jedné plochy do druhé se těžko pozná. Já vždy říkám, že síla čáry v územním plánu znamená 1,5 m prostoru, kde nelze „natvrdo“ říct, zda již přelézám do sousední plochy , kde se již třeba nedá stavět.

Ale rozhodující slovo padne v závazném stanovisku úřadu územního plánování ….



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování