Dobrý den, moc bych potřebovala poradit. Vedle našeho staršího bytového domu ( dům má přes 80 let ) postavili nový bytový dům, který je těsně u naší jižní stěny ( říká se přilepen, ale ve skutečnosti je mezi jejich a naši stěnou 10 cm mezera. Samozřejmě zateplení je udělané až na náš dům. Ale mezi domy je v omítce prasklina ). Od dokončení stavby se nám v rohu ložnice soustavně objevuje mokrý roh v místnosti, kdykoli začne pršet a teplota klesne k 10 stupňům a méně. Podle vlhkoměru máme v bytě u toho rohu 60-70% vlhkost, 70 většinou když venku prší. Roh je otevřený, bez nábytku. Větrám už několik let minimálně 2x denně a pořádně, co se vyskytl problém, tak větrám jednou tolik. V ostatních místnostech máme mnohdy i větší vlhkost a nikde jinde vlhký roh nemáme. Prosím poraďte co s tím, nebo na koho se obrátit. Děkuji Osmančíková


Fotky


Odpověď

Dobrý den,
Jedná se o lokální problém, jehož příčinou s největší pravděpodobností je tepelný most a netěsnost konstrukce. Výplň dilatační spáry mezi domy, v tomto případě i tepelně izolační funkce, je patrně provedena z materiálu na bázi EPS nebo XPS. Při volném vložení desek mezi zdivo bez provedení následného zatěsnění škvír, může docházet ke značnému proudění studeného vzduchu do mezery mezi zdivem a izolantem. Při provádění těchto detailů je nutné všechny netěsnosti vyplňovat přířezy izolantu, nebo expanzní izolační pěnou a to důsledně. Po vypraskání omítky, která spáru kryje, možná dochází i k zatékání.
Opravu lze provést do přístupné hloubky spáry dodatečným dotěsněním izolantu, nebo jeho výměnou na okraji a správným provedením utěsnění.

Proti zatékání a nežádoucímu proudění vzduchu do spáry je možno ji utěsnit vložením dilatačního profilu Jedná se o profily z pryže, PVC nebo jiných pružných materiálů určené pro toto použití. Jednodušší variantou je zakrytí klempířským způsobem, ale utěsnění nemusí být dokonalé, byť se použijí různé polyuretanové tmely. Je to již určitý stavební zásah, který po celé výšce domu může být i nákladný. Vlhkost v bytě uvádíte poměrně vysokou, optimum je kolem 55 max. 60%. Vadí to spíše v zimě v mrazivých dnech, kdy je povrch zdi v rohu chladnější a teplota rosného bodu je vyšší. V létě při „teplé“ zdi nemusí být vyšší vlhkost hned příčinou plísně.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice