Dobrý den, už jsem si několikrát koupila mimózu v květináči asi 1 m vysokou a do půl roku mi vždy uschla. Co dělám za chybu - moc se mě líbí. Dále bych se chtěla zeptat: mám dieffenbachii ve váze už 3 roky, tak je jí nejlépe. Problém je v tom, že mám doma 2 kočky, které odmítají jakékoliv pití, jen z té vázy. Je možné, že se jim ještě nic nestalo?

Odpověď

Dobrý den,

u citlivek listy žloutnou a následně opadávají, pokud rostlinu nepravidelně zaléváme a je vystavena příliš suchému prostředí. Rostlinu pravidelně zalévejte, zemina musí být stále vlhká nikoli však přemokřená. Vzdušnou vlhkost rostlině zvýšíte tak, že květináč umístíte do misky s vlhkými oblázky.

O Dieffenbachii je známo, že šťáva z ní je silně jedovatá. Pokud se dostane do úst, opuchne jazyk. Zároveň je důležité si omýt ruce. Raději proto vázu s rostlinou odstraňte z dosahu koček. Pokud by je náhodou napadlo listy okusovat, jak mají některé kočky ve zvyku, nemuselo by to dopadnout dobře. Tato rostlina by určitě neměla být v dosahu malých dětí a zvířat.

Edita Braná