Dotaz: Dobrý den stavíme rodinný dům a teď máme problém s výstavbou podkroví. Máme již postavenou hrubou stavbu s krovem. Chceme podkroví postavit tímto způsobem: bude krov pod ním vata,pod ní budou prknové palubky (nějaké ohoblované prkna), na to dát polistiren 5, na polistiren dát perlinku a tu přetáhnout štukem. Jenže nevíme, zda to lze takto realizovat, nebo ne. Bojíme se bodu srážlivosti. Kam půjde sražená voda. Ze sádrokartonu se bojíme podkroví postavit, jelikož většinou praská. Děkuji za Vaši odpověď.Nashledanou

Odpověď

Úspěšné použití sádrokartonu v podkroví závisí na správně dimenzované konstrukci krovu. Pokud u prvků krovu dochází k nepřípustným průhybům a dřevo ještě není dostatečně vyschlé, pak k popraskání sádrokartonů může dojít. Sádrokartonové desky je ale doporučeno připevňovat na zavěšený rošt, který pohyby dřevěné konstrukce eliminuje.

Z Vašeho popisu pánované skladby konstrukce střešního pláště podkroví vyplývá, že minerální izolace bude vložena pouze mezi krokve a pod krokvemi bude pak souvisle 5 cm izolace na bázi EPS. Zde se mi zdají být dva nedostatky. Prvním je nedostatečná tloušťka tepelné izolace, tím druhým nepříliš šťastně plánovaný podhled z hlediska parozábrany a požární odolnosti.

Pokud jde o tepelnou izolaci – navržená skladba orientačně spočtená z hlediska součinitele prostupu tepla bude mít U kolem 0,22 (W/m2.K) a to při výšce krokví alespoň 16 cm. To je z pohledu současných požadavků a budoucích cen energií málo a bylo by lepší provést to nyní lépe. Návrh tloušťky tepelné izolace vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro zateplení podkroví (střecha šikmá do 45°) je minimální požadovaná hodnota U 0,25 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k životnosti domu se rozhodně doporučuje jít alespoň na hodnotu doporučenou. Konkrétně k tloušťce tepelné izolace v podkroví - do celkové hodnoty U se započítávají všechny vrstvy skladby střešního pláště, např. bednění apod., ty však již nemají takový vliv. Potřebná tloušťka izolace pro dosažení doporučení dle ČSN se blíží 30 cm. Nad 30 cm jsou to tloušťky, které se velmi osvědčují i proti letnímu přehřívání podkroví. Vždy musí izolace proběhnout i souvisle pod krokvemi, neboť vliv krokví znamená určitý tepelný most. Navržených 5 cm jsou málo. Doporučil bych tedy provést ještě další rošt pod krokve, např. z profilu o výšce 12 cm, kolmo přes krokve. Tím se dosáhne dohromady s tím co je mezi krokvemi 26 až 28 cm tepelné izolace.

Skladba musí mít rovněž kvalitně provedenou parozábranu a její umístění je dobře řešit s ohledem na vedení instalací. Není dobré spoléhat pouze na paronepropustnost plánovaného polystyrénu. Rozhodně není správné vést například kabely elektrické instalace a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a vnitřním obkladem. Tam jsou umístěny rozvody a svítidla, parozábrana pak je neporušena. Parozábranu je potřeba vložit do konstrukce co nejblíže spodnímu líci. Vhodným řešením by bylo použít jako parozábranu OSB desky s vysokým difúzním odporem na pero a drážku, spoje vyplněné pružným tmelem a přelepené parotěsnou páskou (Illbruck, Isocell). Předpokladem tohoto řešení je použití vysokodifúzní pojistné folie pod krytinu a správné odvětrání pod krytinou. Tato vrstva by tedy uzavřela spodní rošt. Na ní by bylo provedeno laťování (vytvoření dutiny) a pak vnitřní obklad. Ten bych z polystyrénu neřešil a to z důvodu nejen hořlavosti, ale především malé požární odolnosti a jedovatých zplodin hoření. Pokud se chcete vyhnout sádrokartonům, je možno použít jiné desky, například na bází dřeva nebo Cetris apod. Nehořlavou deskou bych podložil dřevěné úpravy podhledu. Provést lze například i heraklit a omítku, zde bych se ale popraskání bál více. Pokud bude sádrokarton osazen na typový rošt z ocelových kotev a profilů, domnívám se, že praskat nebude.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den Veroniko, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice