Dobrý den, v novostavbě již druhým rokem po zateplení podkroví, které jsme si dělali svépomocí se nám na sádrokartonech objevují mokré fleky (+ jsou "vidět" šrouby kt. drží SDK) - kondenzuje vzdušná vlhkost. Tento případ nastává, když v místě kondenzace je naměřeno okolo 12 až 14 stupnů celsia. V místnosti topíme max. na 17 - 20stupnů. Na zateplení jsme použili vatu o tloušťce 16cm + jsme nedáli vatu před krove. Rádi bychom se zeptali, zda máme jinou možnost opravy něž celé podkroví rozmontovat a udělat znovu? je možné že je vlhká vata, a časem vyschne? může být problém jen v špatně udělané parozábraně? co nám doporučujete? moc děkuji

Odpověď

Kondenzace na vnitřním povrchu konstrukce je nežádoucí a dle Vašeho popisu bude na vině nesprávné provedení zateplení a malá tloušťka izolace vůbec.

Čekat na vyschnutí izolace nemá význam, lépe bude provést opravu tak, aby provedení skladby konstrukce bylo správné. Ke kondenzaci dochází v důsledku nízké teploty na povrchu, jehož teplota dosahuje teploty rosného bodu. Ta bývá obvykle kolem 12°C, závisí to nejen na teplotě vnitřního vzduchu, ale i jeho vlhkosti. V místě šroubů je teplota ještě nižší. Největším nedostatkem je, že izolace nebyla provedena rovněž v souvislé vrstvě pod krokvemi, které tak vytváří tepelné mosty. Z vlastní parozábranou kondenzace na povrchu přímo nesouvisí, ta se vkládá do konstrukce z jiných důvodů. Bude tedy potřeba zvýšit tloušťku tepelné izolace, to je potřeba udělat v souladu s doporučeními ČSN. Při malých tloušťkách izolace jsou střechou tepelné ztráty poměrně velké a nedostatečná dimenze vede i k nežádoucímu letnímu přehřívání. Stav se dá tedy výrazně zlepšit a přínosem bude úspora tepla, lepší klima v podkroví a odstranění hygienické závady.

Pokud jde o tloušťku tepelné izolace – návrh vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro zateplení podkroví (střecha šikmá do 45°) je minimální požadovaná hodnota U 0,25 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k životnosti domu se rozhodně doporučuje jít alespoň na hodnotu doporučenou. Potřebná tloušťka izolace pro dosažení doporučení dle ČSN se blíží 30 cm. Kolem 30 cm jsou to tloušťky, které se velmi osvědčují i proti letnímu přehřívání podkroví. Vždy musí izolace proběhnout i souvisle pod nebo nad krokvemi, neboť vliv krokví znamená vždy tepelný most. Doporučil bych tedy spodní rošty skladby provést tak, aby bylo možno přidat dalších cca 16 cm tepelné izolace.

Skladba musí mít rovněž kvalitně provedenou parozábranu a její umístění je dobře řešit s ohledem na vedení instalací. Rozhodně není správné vést například kabely elektrické instalace a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a SDK obkladem. Tam jsou umístěny rozvody a svítidla, parozábrana pak je neporušena. Parozábranu je potřeba vložit do konstrukce co nejblíže spodnímu líci. Jako parozábrany se používají fólie s vysokým difúzním odporem (sd > 100 až 150). Prodávají je stavebniny, nebo je lépe vhodný typ pořídit přímo od technického zástupce výrobce těchto fólii (Nicofol, Jutafol, Isocell apod.). Rozhodně nezaměnit s difúzními podstřešními foliemi! Dále je potřeba k folii pořídit vhodný spojovací materiál (těsné pásky na přelepení spojů, pásky na přilepení k okolním konstrukcím apod. Nejlépe tedy pořídit od výrobce fólie a při pokládání se řídit jeho technickým předpisem pro provádění. Parozábrana totiž musí být opravdu 100% neprodyšná a minimálně perforovaná (co nejméně sponek, vrutů apod.).
Parozábranu je možné umístit například na rošt výšky 10 cm. Rozteče latí je nutno upravit tak, aby parozábrana měla podložené spoje hranolem (pak se dobře slepí). Dále směrem dovnitř přijde další rošt 6 cm (na instalace) + SDK. Tento prostor se pak rovněž vyplní tepelnou izolací, čímž se dostaneme na celkových 30 až 32 cm. Lepší bude stávající SDK demontovat a parozábranu odstranit. Varianta s ponecháním SDK a přidáním dalších vrstev včetně parozábrany na stávající povrch není dobrá, neboť ponechaná parozábrana uprostřed skladby by mohla zapříčinit kondenzaci na jejím vnitřním líci, hlavně v místě krokví.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Semneji, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice