Dobrý den. Koupil jsem malý RD,který ještě není obýván a už týden není vytápěn z důvodu závady na plynovém kotli. Přívod vody je zastaven a voda z radiatoru vypuštěna. Můžou současné mrazy nějak poškodit interiér a vybavení domu (omítky,nábytek,elektroniku..)? Děkuji za odpověď

Odpověď

K poškození interiéru, zejména vnitřních rozvodů pitné vody, teplé vody a vody v otopném systému může dojít zamrznutím těchto rozvodů a jejich narušení ledem. Vypuštění vody pouze z radiátorů je proto nedostačující a je nutno vypustit vodu ze všech předmětů, které vodu obsahují, zejména z kotle, boileru pro ohřev vody, sanitárního zařízení a všech trubek.
K poškození omítek mrazem by mohlo dojít pokud budou omítky vlhké a vlhkost v nich zmrzne. Aby se vyloučilo poškození uvedeného stavebního vybavení domu je vhodné uvážit možnost alespoň provizorního temperování vnitřních prostor např. el. energií případně tuhými palivy, pokud to provedení domu umožňuje.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost poškození interiéru rodinného domu mrazem uvádím:

Energy Centre České Budějovice