Dotaz:
Dobrý den , chtěl bych stavět nízkoenergetický dům , měl jsem v plánu využít na obvodové zdivo cihly 30STI , pak izolaci a přes ní cihly Klinker. Územním plánem ale musím dodržet jednobarevnou fasádu , což nahazovat fasádu na Klinker je zbytečný luxus. Ptám se , jaké cihly mohu místo Klinker využít pro možnost nahození fasády nebo zda využít širší cihly STI a dopočítat izolaci na požadovaný koeficiet U pro nízkoenergetické požadavky a natáhnout izolaci klasickou stěrkou?? Děkuji za info , Luboš

Odpověď

Místo cihel Klinker můžete použít jakoukoli jinou cihlu, například plnou klasickou, ale z hlediska ceny bude výhodnější použít nějaký typ velkoformátové cihly o tloušťce kolem 12,5 až 15 cm.

Ta pak bude běžným způsobem omítnuta. Jistě se musí dodržet technologický předpis na ukotvení nenosné přizdívky k nosnému zdivu, zpravidla se používají nerezové spojovací kotvy.
Opravdu ale nechápu, proč by měl územní plán zakazovat lícové cihly, vždyť povrch bude také jednobarevný. Výklad tohoto nařízení si ověřte u příslušného úřadu územního plánu, případně u zpracovatele ÚP dokumentace.

Pokud jde o princip zateplení - současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K). U NED se doporučuje, aby tato hodnota byla pod 0,20 (W/m2.K).

Toho lze téměř dosáhnout jednovrstvým zdivem – například jednovrstvé zdivo z cihel Supertherm 44 nebo 49 STI na tepelně izolační zdící maltu. Hodnoty jednotlivých systémů zdiva udívá výrobce ve svých technických podkladech, stačí si vybrat. Například v případě cihel Supertherm 44 STI na tepelně izolační zdící maltu (s tepelnou vodivostí menší než 0,2 W/m.K a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm s tepelnou vodivostí menší než 0,15 W/m.K, udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K). U tloušťky 49 cm je to cca 0,19. Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a řešení detailů (tepelné mosty). Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difuzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. Jednovrstvé zdivo má ovšem nevýhodu v tom, že je zde větší podíl ztráty tepelnými mosty. To lze ovšem jen velmi těžko obecně stanovit, musel by se provést konkrétní výpočet.

Obvyklejší variantou u NED je použití zdiva s izolací a to buď s kontaktním zateplovacím systémem (VKZS) nebo třívrstvá konstrukce, jak popisujete. Ta bude mít bezpochyby lepší difúzní vlastnosti, než VKZS.
Při volbě zdiva vrstveného s tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 14 cm, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Obvodová konstrukce se posuzuje jednak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difuze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difuzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný a tudíž se do kondenzační zóny, pokud je v izolantu, nedostane velké množství vody. Ve Vašem případě by byla patrně použita minerální vata. Tepelné mosty budou dobře ošetřeny.

Variantou by tedy bylo například použití cihel Porotherm 30 CB s 15 cm polystyrénu nebo vaty, výsledný součinitel prostupu tepla U bude na hodnotě cca 0,19 (W/m2.K). V případě větší tloušťky izolace se to bude lepšit, např. 20 cm PPS – U = 0,16. U varianty 3-vrstvé konstrukce lze započítat i vliv vnější přizdívky, pokud bude výpočtem prokázáno, že nebude docházet ke kondenzaci a dutina před izolací se nebude muset odvětrávat.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Luboši.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice