Jsme důchodci, bydlíme ve starém vlhkém domě a chceme vyměnit podlahy ve dvou místnostech (kuchyň, obývací pokoj, spojené dveřmi), které nejvíce obýváme. Kuchyň je nepodsklepená - beton + PVC, obývací pokoj je podsklepený (sklep nevytápěný), původní dřevěná podlaha, nějaký zásyp, koberec. Jaký nejjednodušší způsob podkladu i krytiny zvolit pro 2 šedesátníky s pejskem, když toužím po přírodním materiálu a nechci PVC? Moc děkuji za odpověď, s pozdravem Helena Heřmanová.

Odpověď

U nepodsklepené kuchyně, jejíž podlahu tvoří betonová vrstva, hrozí nebezpečí pronikání zemní vlhkosti do betonu a i když se beton jeví pro vodu jako nepropustný dále do dalších vrstev podlahy, odkud je odváděna větráním. Protože patrně nebude vhodné odstraňovat i betonovou vrstvu, měla by jako další vrstva následovat hydroizolační folie přetažená až do obvodových zdí. Tím by vznikla jakási vana chráněná proti zemní vlhkosti, do které by bylo možno dát následnou tepelně izolační vrstvu (např. Styrodur) po př. OSB desky a to podle výškových možností místnosti.. Při požadavku aby poslední vrstva byla pouze z přírodního materiálu, pak dřevěnou palubkovou podlahu.

U obývacího pokoje by bylo vhodné znát přesněji složení jednotlivých vrstev stávající podlahy. Obě podlahy by se ale měly výškově a materiálově sjednotit. U této podlahy tedy odstranit stávající dřevěnou podlahu a zřejmě i zásyp, na nosnou konstrukci podlahy umístit hydroizolační folii opět přetaženou až do obvodových zdí, dále tepelnou izolaci a jako poslední vrstvu opět dřevěnou palubkovou podlahu. Použití tepelné izolace by přineslo snížení spotřeby energie na vytápění a zvýšilo tepelnou pohodu místností.

Při požadavku na minimální pracnost a minimální náklady by bylo možno v kuchyni položit palubkovou podlahu na stávající betonovou podlahu. Mezi stávající betonovou podlahu a nově položené palubky ale vždy použít hydroizolační folii. Obdobně by bylo možno rekonstruovat podlahu v pokoji, tj. položit hydroizolační folii na stávající prkennou podlahu, pokud je tato v zachovalém a použitelném stavu a dále pak palubky.

Vždy je nutno vzít v úvahu chybějící izolace obvodových stěn proti vzlínající vlhkosti, kterou lze odstranit pouze dodatečným zabudováním hydroizolace, případně její vliv zmírňovat pravidelným větráním.

Ing. Jaroslav Winklerenergetický poradce ECCB

Energy Centre České Budějovice