Dobrý den,rád bych získal od Vás odborné stanovisko , které ostatně bude moci využít mnoho vlastníků a spoluvlastníků domů , tzv. čtvrtdomků a půldomků, postavených společností Baťa, ve Zlíně. Jedná se o mnoho domů postavených před válkou, pak ve vlastnictví ČR a následně prodány do osobního vlastnictví. V převážné většině se jedná o domy rozdělené na dvě bytové, nebo čtyři bytové jednotky, které mají své vlastníky a podíly na společných částech domu.
Do těchto všech domů byla zavedena jen jedna vodovodní přípojka,středem domu, ke které jsou napojeny všechny bytové jednotky z důvodu umístění koupelen, kuchyní a soc.zařízení.. Vodovodní přípojka v těchto domech není osazena vodoměrem a Moravská vodárenská a.s. , která je dodavatelem vody , účtuje dle nějakých tzv.koeficientů, tzv. na osobu , spotřebu vody. Zda takové účtování spotřeby vody pro dodavatele vody výhodné , nebo není , není předmětem mého dotazu. V současné době, kdy cena vody je ve Zlíně vyšší než v Paříži ( 84,- Kč/m3) , je od dodavatele vody požadavek ke zřízení samostatných vodovodních přípojek ke každé bytové jednotce s osazením vodoměru. Vodovodní přípojky údajně zřídí na své náklady s tím, že následně budou převedeny na majitele bytových jednotek.Problém, který však vůbec tento projekt neřeší je ten, že stávající technická dispozice rozvodu vody v domě k jednotlivým bytovým jednotkám technicky neumožňuje napojení na nové přípojky a tudíž by si musela každá bytová jednotka provést na své náklady nové rozvody vody v bytové jednotce. Stučně popsáno, stávající centrální přívod vody do domu je veden do středu domu,kde jsou kuchyně a koupelny všech bytových jednotek, nové přípojky musí být dle technické dispozice vedeny na opačnou stranu. Náklady na rekonstrukci vodovodního potrubí v bytové jednotce, z důvodu změny připojení na vodovodní řad odhadujeme na 25000-30000 kč, což není částka zanedbatelná a mnoho vlastníků bytových jednotek, kteří tady bydlí ještě z doby , kdy pracovali u Bati , na tuto rekonstrukci nebude mít peníze. Tedy k dotazu, musí vlastníci bytových jednotek souhlasit se změnou stávajícího připojení, nebo mají nějakou právní možnost odmítnout, z důvodu vysokých nákladů na rekonstrukci vnitřích rozvodů vody, požadavek dodavatele vody na zřízení samostatných vodovodních přípojek?

Za odpověď děkuji a rád ji předám ostatním majitelům.

Milan Novák,
Kotěrova 869, Zlín
tel. 731 416 578
email: novak@cartechnik.cz

Odpověď

Zákon 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích takovou situaci výslovně neřeší. Podle převládajících výkladů, může provozovatel výměnu či opravu vodovodní přípojky nařídit, pokud prokazatelně vykazuje netěsnosti.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková