Koupili jsme pozemek a město chce až teď po koupi pozemků zavádět změnu územního plánu, kde nařizuje postavení oplocení minimálně na stavební čáře, takže v našem případě 6 metrů od hranice pozemku. Vzhledem k tomu, že ta neoplocená část pozemku by nám byla na dvě věci, tak bychom v podstatě přišli o zhruba 200 m^2 pozemku a asi půl milionu korun. (Celý proces prodeje pozemků trval několik let - jednalo se původně o ornou půdu, byla vypracována územní studie a schvalován územní plán na rozdělení na menší pozemky k výstavbě rodinných domů, developer tam stavěl inženýrské sítě. Město mělo spoustu času územní plán měnit, a kdybychom o podmínce odsunutí plotu věděli předem, takový pozemek bychom si nekoupili.) Může vůbec město takovouto změnu zavádět? Je to v souladu se zákony?

Odpověď Samozřejmě město může. Ale je to veřejný proces a dá se to námitkovat. Záleží dost na postoji zastupitelů. Přečtěte si ale § 79 stavebního zákona. Tam v současné době oplocení směrem k veřejnému prostranství sice vyžaduje územní souhlas a ten vyžaduje souhlas souseda, ale vysazení zeleného „oplocení“ nepodléhá stavebnímu zákonu. A když zvolíte vhodné keře, za dva roky máte neprůchodné oplocení.

Jinak změna územního plánu trvá několik let a dá se (i když zastupitelstvo zamítne vaše námitky) napadnut u nadřízeného orgánu , ale i u soudu. Je potřeba pohlídat lhůty. A myslím, že právě soudy takovéto jednání neberou…. Tak honem kupte v akci thůjky, či habry….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování