Dotaz: Odhlučnění bytu nad dílnou. Chystám se na stavbu kovoobráběcí dílny s bytem, umístěnym nad dilnou. Rozměr stavby 15x10 m, síla zdiva 44 cm, materiál (porotherm). V provozovně je počítáno s čtyřmi srtoji, žádný z nich nepřesahuje hladinu hluku 80dB. Žádám Vás o radu či názor, jak minimalizovat vibrace a jak odhlučnit horní obytné prostoy, jaký použít materiál. A zda je vůbec možné byt dobře odhlučnit. Děkuji za Vaší odpověd´

Odpověď

Požadavky na řešení hlukové izolace udává ČSN 73 0532 a ČSN EN 717-1,2. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (hladina kročejového hluku L´nv). Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je jednak přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu, ale i řešení jednotlivých vrstev stropu, například pokud bude s podhledem nebo akustickým obkladem.

V případě provozovny s hladinou hluku do 85 dB s provozem do 22.00 hod je požadovaná stavební vzduchová neprůzvučnost konstrukce směrem k bytu alespoň 57 dB. Při provozu v provozovně po 22.00 hod je to 62 dB. Pro provozovny s rozmezím hladiny hluku od 85 do 95 dB je pak požadovaná stavební vzduchová neprůzvučnost konstrukce alespoň 72 dB.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. To zde patrně směrem od horního bytu k provozovně v přízemí nehraje roli, je však potřeba naopak zajistit, aby se vibrace od strojů nepřenášely do okolních svislých konstrukcí a neobtěžovaly byt. Hladiny tohoto „kročejového“ hluku L´nv udává zmíněná ČSN v rozmezí od 53 až 38 dB.

Jedná se o poměrně složitý akustický návrh a doporučuji Vám proto, aby jste se obrátil na specialistu v oboru akustiky, který provede návrh optimální skladby konstrukcí, odizolování základu strojů a případně navrhne vhodné akustické obklady v provozovně. Pokud budou v provozovně pracovat zaměstnanci, bude chtít předložit řešení hladin hluku v pracovním prostředí i hygiena a stavební úřad, bezpochyby budou chtít doložit i hlukovou studii směrem k obytným místnostem a nedivil bych se, pokud by se toto požadovalo spočítat i k okolní obytné zástavbě.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Veselý, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice