Dobrý den,
Chtěl bych odhlučnit patro. Je tam dřevěný rošt stropnice 14x28cm 80cm od sebe, jako váplň Isover 16cm.Zavřené je to OSB deskou pero drážka a prošroubované s roštem.(viz stavební deník, neviděl jsem to na vlastní oči).Rád bych na OSB desku dal ještě jednu vrstvu izolačních desek(jaké tloušťka?)potom další roznášecí vrstvu pero drážka(jaké tloušťka?)A zda to potom všechno prošroubovat dohromady s původní OSB deskou? Chtěl bych stejně postupovat ve všech místnostech v patře.Nemohu rozebrat celou podlahu jsou na ní sádrokartonové příčky. Je moje úvaha v pořádku a nebo je jiná varianta odhlučnění vhodnější???
Děkuji za odpověď Stegmuller

Odpověď

Z hlediska ČSN řeší odhlučnění ČSN 730532:2010. Šíření zvuku konstrukcemi dodatečnými úpravami prakticky zabránit nelze. Je nutné zabránit vstupu zvuku do konstrukce již u jeho zdroje. Toho lze dosáhnout oddělením zdroje od konstrukce - např. vložením materiálu s malou dynamickou tuhostí.

Podlahu je možné provést ve složení: podlahová deska Rigidur E20, tl. 20 mm, dřevovláknitá deska o obj. hmotnosti 160 kg/m3. Ve styku s příčkami je nutné aplikovat okrajový izolační pásek, aby se zvuk nepřenášel do stávající konstrukce.

Nebo zvolit materiál Isover N; T-N v tl. 20 - 50 mm na stávající OSB desky a zakrýt OSB deskou tl 22 mm. V obou případech je nutné provést dilataci u stěn a neprošroubovávat na původní konstrukci.

Namísto minerální vaty je možné použít elastifikované desky z pěnového polystyrenu s nízkou dynamickou tuhostí např. EPS RigiFloor 4000 s užitným zatížením max..
4 kN /m2.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkujeme za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice