Dobrý den, rekonstruujeme starý statek a rádi bychom zvolili odvětrávání podlah systémem vzduchové izolace - iglú. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné takto propojit tři místnosti, z nichž je jedna užší - obývací pokoj, předsíň a kuchyně nebo musí být každá místnost udělaná zvlášť. Děkuji za odpověď. S pozdravem Blanka Fryštáková


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Není vždy nutné oddělovat místnosti. Jde o celkovou plochu domu a ta patrně nebude v té části, kterou uvádíte, až tak veliká. Jedná se spíše o to, aby byla v závislosti na velikosti odvětrávané plochy správně zvolena výška vzduchové vrstvy a především zajištěno optimální vedení přívodu vzduchu do dutiny a odtah.

Bude-li se jednat o jeden celek se společným odtahem vzduchu (například do komínového tělesa, nebo jiného svislého vedení nad střechu) je nutno v úrovni dutiny místnosti propojit dostatečným a vhodně rozmístěným počtem propojení. Tedy probourat pod podlahou dělící zdi mezi těmito místnosti vhodným počtem prostupů. Pak nastanou různé varianty uspořádání přívodu a odtahu. Mohou být jednak protilehlé – z jedné strany přívodní otvoru vzduchu (rozteče a profily vždy určit podle konkrétní situace, orientace domu (návětrná, závětrná) a z druhé odtahy. Vždy bude lépe fungovat převýšení odtahu nad přívodem. To znamená odtahové trubky někde vytáhnout nahoru nad střechu. Výrobce tvarovek tuším uvádí i možnost pouze horizontálního uspořádání.

Pokud se povede centrální odtah někde ve středu oněch tří místností, pak mohou být přívodní otvory po stranách od obvodových stěn.

Systém lze jistě i rozdělit na jednotlivé prostory nebo spojit jen dva. Vždy však s logicky vymyšleným uspořádáním pro dostatečné proudění vzduchu v dutině. Záleží na konkrétní situaci.

Nezapomenout na dostatečnou tepelnou izolaci podlahy nad dutinou, kde proudí chladný vzduch. To je popisováno v jiných odpovědích v této poradně, nebo třeba i v poradně mpo-efekt.

Doporučit lze přizvání specialisty na místo, nebo ověřit návrh alespoň podle půdorysu domu.



Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice