Dobrý den, dělám rekonstrukci elektriky a narazil jsem na problém s plísní pod nezateplenou terasou. Původní majitelé udělali v chodbě podhledy z minerální vaty a prostor pod terasou nechali osudu. Potřebuji zkonzultovat následující postup rekonstrukce a také odvětrání prostoru. V přiloženém náčrtu uvažuji o následující skladbě stropu: - SDK 12mm do vlhka - mezera 4-6cm - rošt s parozábranou a nad ním izolace, minerální vata 20-25cm Dále potřebuji prostor odvětrat? Nejsem si jistý čím, abych něco nepokazil. Prostor pod terasou je 1,7x1,4m. Dům je situován na západ a tam bych chtěl udělat průraz pro trubku pro nasávání vzduchu pr.100mm a osadit ji mřížkami zvenku a zevnitř. Odvětrání bych chtěl provést pomocí ventilátoru a to směrem na jih kde mám možnost udělat druhý průraz. Nejsem si jist jestli by mělo být odvětrání prostoru nucené či nikoliv. Prosím o radu a jakékoliv připomínky jak bych měl postupovat. Děkuji R.Hubálek


Odpověď

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Při návrhu nebo výběru vhodného stavebního zásahu k odstranění poruchy, v daném případě plísně, je nutno jako první krok zjistit a pojmenovat skutečnou příčinu stavu. Potřebovali bychom znát i podrobnější popis konstrukcí, které terasu tvoří a informaci o tom, zde je prostor vytápěný nebo temperovaný.

Pokud se jedná o výskyt plísně ve vytápěném prostoru na vnitřní konstrukci, jsou příčinou obvykle nedostatečné tepelně izolační vlastnosti té konkrétní konstrukce. Obvykle bývá spojeno s tepelnou vazbou (tepelný most), kdy se problém objevuje v rozích, koutech apod. tedy tam, kde je nejnižší povrchová teplota a dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na vnitřním povrchu. Vlhkost a plíseň se objevuje a stav se zhoršuje s nástupem chladnějších dnů a v zimě. V létě projevy dočasně mizí.

U podlah teras nad nevytápěným prostorem (což může být nějaká uzavřená dutina) pod podlahou, se plísně často nachází pod podlahovou krytinou, kde docházelo k masivnímu zavlhnutí. Tento problém lze řešit vnějším zateplením prochládajících a promrzajících konstrukcí. Přitom je nutno mít na paměti, že různé plochy konstrukcí na sebe navazují (stěny na podlahy, stěny na základy apod.) a v těchto místech je obtížné zajistit provázanost tepelné izolace a tím pádem tepelné mosty lokálně zůstávají.

Celoročně se problém vlhkosti a plísně objevuje v uzavřených nebo špatně odvětrávaných prostorech, které jsou v kontaktu se zemí. Příčinou je jednak zemní vlhkost, která není odvětrána, ale může nastat i situace, kdy se do těchto prostor dostává teplý a vlhký venkovní vzduch a vlhkost v něm obsažená kondenzuje na chladnějších površích konstrukcí. Příkladem jsou sklepy, v letním období více vlhké než v zimě.

Navrhujete provést zateplení minerální vatou a zaklopit ji sádrokartonovým obkladem. Oboje jsou materiály, které do vlhkého prostředí vhodné nejsou. Sádrokartonové desky označené pro použití do vlhka jsou určeny například do koupelen, tedy prostředí, kde vlhkost nepůsobí soustavně. Minerální vata je materiál velmi nasákavý, v případě určitého zavlhnutí již ztrácí 30 až 50% své izolační schopnosti a defakto je schopen nasáknout zcela. Mám zkušenost s případem, kdy bylo provedeno zateplení minerální vatou stropu špatně větraného prostoru sklepa (jen jednou mřížkou), kde po cca roce musela být minerální vata z podhledu odstraněna zcela zdegradovaná vlhkostí.

V daném případě by snad bylo lepší otevřít prostor pod terasou do vnějšího prostoru mnohem více. Například vybouráním velkých otvorů ve stěnách (podle možností statického působení a posouzení). Tím vznikne venkovní prostor, dobře větraný s parametry venkovního vzduchu. Strop by pak mohl být zateplen jakýmkoli kontaktním zateplovacím systémem, ať již na bázi EPS nebo desek minerální vaty. Tloušťka této izolace by měla být alespoň tolik, jak uvádíte – např. 24 cm. Pro odvod vlhkosti ze zateplované konstrukce by byl vhodný například děrovaný polystyrén.

Pokud prostor zůstane uzavřený, je pravděpodobné, že ani osazení dvou proti sobě osazených mřížek dostatečné větrání nezajistí. Umístění ventilátoru není z důvodu potřeby kontrol a neustálého provozu (časový spínač nebo na čidlo a pod) vhodné. Přijatelné je odvětrání pomocí svislého vedení tak, aby vznikl účinný komínový efekt, který bude fungovat vždy a bez potřeby se o něco starat.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice

Tel.: (00420) 387 312 580
Mobil: (00420) 777 03 03 25
www.eccb.cz
ivana@eccb.cz

Energy Centre České Budějovice