Dotaz: Dobrý den,
Chceme menit okna v byte a následne se bude zateplovat fasáda. Nase prestava - trojsklo s argonem, rámy bud plast nebo drevo, U celk. max 1.
Pro pokoj orientovaný na jihozápad bychom rádi koupili
okna se speciální tepelne izolacní vrstvou, která odrází teplo do
místnosti a SOUCASNE propoustí zvenku slunecní zárení, mnozství se udává v % a momentálne je maximum 60 %. Tato hodnota se nazývá koeficient g - solární faktor techto skel. Tolik teorie.
V praxi je zatím problém nalézt ceskou firmu, která mi udelá cenovou nabídku, s udáním koeficientu g bez tohoto speciálního pokovení a za pouzití této izolacní vrstvy.
O kolik bude být 1 m2 skla s touto vrstvou drazsí? Budou taková okna mít nejakou výraznou nevýhodu? Jaká hodnota koeficientu g je bezná u trojskla bez této vrstvy?
Dekuji za kazdý tip.

Odpověď

Základní veličiny, které udávají vlastnosti izolačních skel jsou součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) a propustnost slunečního záření g (udává se v procentech nebo od 0 do 1).

Tyto dvě hodnoty zásadně ovlivňují kvalitu skla a předurčují i to, kam se jaký typ skla s odlišnými U a g použije. Důležité je, aby sklo mělo co nejmenší hodnotu součinitele U, který udává tepelně izolační vlastnosti skla. Nižších hodnot U se dosahuje jednak násobným zasklením, tedy použitím 2 nebo 3 skel a pak dalšími opatřeními. To je výplň meziprostoru plynem s nízkou tepelnou vodivostí (používá se argon nebo krypton) a pak pokovením vnitřního skla v meziprostoru. Jedná se o velmi tenkou vrstvu ušlechtilého kovu, která není vidět, ale odráží část tepelného toku zpět do místnosti. Není to tedy nic neobvyklého a používá se již řadu let.

Součinitel g udává, kolik procent (nebo jaký poměr) slunečního záření projde sklem. Je to součet krátkovlnné složky slunečního záření, které přímo pronikne do interiéru a tepla, které odevzdá do interiéru zasklení. Zatímco v zimě je žádoucí, aby propustnost slunečního záření byla co největší, v létě je to naopak nevýhoda. Proto je nutno, aby poměr u a g byl co nejvyváženější. Udává se orientační vztah, který to popisuje. Mělo by platit U (skla) – 1,6.g < 0. Tedy například pro U 0,8 W/m2.K, což je doporučení pro nízkoenergetickou výstavbu, by měla být propustnost g větší než 50%.
U skel je pak další zásadní věcí materiál distančního rámečku, který tvoří nejslabší místo skla. Naprosto nevhodný je v minulosti dlouho používaný hliník nebo galvanizovaná ocel – to jsou vodiče tepla. Lepší je nerezová ocel, ale nyní se již zpravidla používají rámečky plastové, ocelí jen vyztužené (označované jako „teplé“). Tyto vlastnosti je tedy potřeba sledovat a příslušné hodnoty od výrobce skla nebo okna vyžadovat.

Pozor – součinitel prostupu okna (Uw) a skla (Ug) nelze zaměňovat. Součinitel prostupu tepla okna jako celku zahrnuje jednak vliv skla, ale i rámu a způsobu osazení skla do rámu (lineární vazba). Záleží tedy na plochách skla a rámu a délce obvodu zasklení. Výrobce okna musí udávat tuto celkovou hodnotu! Ta se pak udává i v normě ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro okna je minimální požadovaná hodnota U 1,7 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 1,2 (W/m2.K). Pro nízkoenergetické domy se doporučuje U menší než 1 a pro pasivní domy to je max. 0,8.

Znamená to pro Vás, že okno s dřevěným rámem, pokud by mělo mít U = 1, bude muset být osazené velice dobrým sklem (patrně trojskelm) a nemusí to stačit. Tepelná vodivost dřeva je prostě daná a tloušťka rámu bude max. 90 mm. Proto se používá na rámu kombinace dřevo – hliník, mezi nimi je tepelná izolace z PU.
Výše zmiňované hodnoty U a g najdete v technických podkladech výrobců skel. Podíváte-li se na www.isotherm.cz, najdete zde U ale nikoli g (udává se zde v % prostup světla ale to je něco jiného, nelze zaměnit). Lépe to uvidíte na www.akuterm.cz, kde jsou U i g uváděny pro širokou škálu skel. Skla s nízkým U mají patrně pokovení. Ceny si jistě již najdete sama.

Dobrý den paní Nesová, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice