Dobrý den,



Na podzim jsem sklidil Olivovník, abych ho nemusel zazimovat. Nejprve byl na chodbě bez průvanu a se stabilní teplotou cca 18st. po dobu cca měsíce. Po pár dnech/ týdnech začal opadávat a tempo opadávání se zrychluje. Posléze jsem ho přemístil blíže k oknu s teplotou cca 20st., ale opadávaní neustalo. Zálivku v květináči má menší než v létě, ale není suchá či dokonce přelitá. V létě když měl méně vody, tak se listy začaly kroutit, ale teď začaly rovnou padat a některé nejsou dokonce ani úplně suché. Přidávám pár fotek. Jsem celkem už bezradný a nevím co dále, nerad bych, aby mi uhynul. Děkuji za rady.



Jakub


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

myslím že teplota je vysoká a zalévat opatrně , k jaru hnojit a rostlinu dát ven. 

Koutkovo Květinářství

Zdá se, že máte problémy s opadáváním listů u olivovníku, což může být způsobeno několika faktory, včetně změny prostředí, teploty, vlhkosti nebo zalévání.

- Změna prostředí: Přesun rostliny z venkovního prostředí dovnitř může způsobit stres způsobený náhlou změnou světelných podmínek, teploty a vlhkosti. Rostliny potřebují čas na aklimatizaci.

- Teplota a světlo: Olivovníky preferují stabilní teplotu a hodně světla. Pokud je rostlina blízko okna, mohla by být vystavena průvanu nebo teplotním šokům, které mohou způsobit opadávání listů.

- Zalévání: Menší zalévání v zimě je vhodné, protože rostlina roste pomaleji a potřebuje méně vody. Přesto je důležité, aby půda nevyschla úplně. Olivovníky nesnáší přelití, což může vést k hnilobě kořenů, ale nedostatečná vlhkost může rovněž způsobit, že listy budou opadávat.

- Vlhkost vzduchu: V interiérech během zimy může být vzduch příliš suchý, což může rostlinám škodit. Zkuste zvýšit vlhkost vzduchu kolem rostliny, například častějším rosením nebo umístěním rostliny na vlhké kamínky v miskách, které zvyšují vlhkost vzduchu v jejich bezprostředním okolí.

- Výživa rostliny: Pokud rostlina nedostává dostatek živin, mohlo by to také přispívat k opadávání listů. Ujistěte se, že dostává správnou výživu pro podporu jejího zdraví i během zimních měsíců.

Doporučuji vám také, abyste zkontrolovali rostlinu kvůli příznakům škůdců nebo chorob, které by mohly způsobovat problémy s listy.

umělá inteligence

Dobrý den,

několik poznámek k Vaší olivě. Optimální podmínky pro přezimování olivy je světlo a teplota 5-10o C.

18o může být za nedostatečných světelných podmínek vysoká a může to způsobovat opad listů.

Rostlina se v takových podmínkách zbavuje starých listů. to že rostou mladé výhonky, to spíše potvrzuje.

Kořenový systém je v pořádku a nedostatek světla při vysoké teplotě neumožňuje rostlině unést tolik listů.
Pro přezimování je třeba světlé místo s nízkou teplotou. Čím nižší teplota, tím méně světla může být.

Děkujeme za Váš dotaz

Matouš Hydroponie, s.r.o.