Dobrý den, můj dotaz zní, kdo bude realizovat a financovat opravu zdi v místě rozhrady? Zeď je v dezolatnim stavu, hrozí zřícení na můj domek a sesunuti sousedovi půdy, jelikož jeho pozemek má převýšení cca 1m. Soused se mi vysmál, ze je to moje povinnost a on nic platit nebude. Navíc má cca 30cm od zdi postavenou kůlnu, která se pravděpodobně zřítí také na můj domek. Můj navrh byl, udělat a zafinancovat opravu společně, o tom ani nechce slyšet. Je nějaká instituce, která by shledala vážnost stavu zdi a sousedovi nařídila odstranění závady (nepříznivého stavu)? Z mého pohledu už se už jedna o obecně ohrožení jelikož už mi ze zdi vypadávají kusy kamenů. Dekuji O.P.


Odpověď

Tak tady je jádrem věci toto: koho je ta zeď ?????? Ve sporných situacích o tom může rozhodnout pouze soud. A teprve potom se dá vlastníkovi nařídit oprava…..a dokážete si představit občanský soud o určení vlastnictví? Ten kdo podá žalobu musí nést náklady řízení až do okamžiku, kdy o nich rozhodne soud, třeba dva roky, tři roky čtyři roky…. A náklady řízení mohou být větší, než náklady na opravu zdi.

Samozřejmě v rámci dokazování dojde i na zkoumání hranice pozemku, bude se znova zaměřovat, bude se zkoumat zákonná tolerance hranic.

Zkusil bych ještě třikrát se sousedem jednat, teprve pak bych šel za advokátem…

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování