Dobrý den, chtěl bych se zeptat na správnou montáž plastových oken do zdiva Porfix Plus (P2-420) tloušťky 50cm bez dalšího zateplení. Okna budou VEKRA Premium (profil VEKA Alphaline 90 MD). Do kterého místa ve špaletě je usadit a jak kotvit. Prošrubování rámu "turbošruby" se mi moc nezdá. Je jiný způsob montáže? Oblepit venkovní špaletu polystyrenem (vatou) a do jaké míry? Děkuji moc za odpověď, Brňovják.

Odpověď

Nejrozšířenější způsob je použití okenního šroubu. Je to turbošroub  7,5 mm, vyrábí se v různých délkách. Hlava šroubu je většinou zápustná nebo válcová. Vhodná povrchová úprava proti korozi je stříbrné chromátování. Výhodou je nízká cena a rychlá aplikace a proto je u montážních firem oblíbený. Nevýhodou je, že omezuje dilataci okenního rámu v jakémkoliv směru, pokud je použit více než na jednu stranu okna a pak závit je po celé délce šroubu.

Dále se používají kovové rámové hmoždinky. Při jejím použití je menší deformace. Výhodou je, že nemá závit po celé délce kotvy, dobře drží díky rozpěrnému třmenu na konci a umožňuje částečnou dilataci zabudovaného prvku. Aplikace je snadná Nevýhodou je větší průměr (10 mm)

Pak jsou plastové rámové hmoždinky z nylonu. Výhody i nevýhody má stejné jako kovová rámová hmoždinka.

Osobně jsem pro kotvící plechy. Pro kotvení rámů se osvědčily jednostranné páskové kotvy, s ohledem na eliminaci tepelných mostů. Jedná se o neprůchozí způsob kotvení, kdy oproti okenní šroubům či rámovým hmoždinkám nedochází ke kompletnímu provrtání okna. Kotevní plech je pouze nacvaknut, v případě PVC oken, nebo přišroubován krátkým vrutem k boční části rámu okna. Plechy by měly být ošetřeny vůči korozi pomocí galvanického zinkování. Výhody jsou - při správné montáži umožňují snadnou a kompletní dilataci okna, jedná se o šetrné ukotvení okna bez nutnosti vrtání skrz rám, je to poměrně levná varianta kotvení. Nevýhody - větší nároky na prostor při montáži než průchozí kotvy.

Poslední variantou jsou chemické kotvy. Je to modernější způsob kotvení, vhodný i pro velmi vysoké zátěže. Zpravidla se jedná o dvoukomponentní systém chemické malty složený ze syntetické pryskyřice a tvrdidla. Do předvrtaného otvoru se injektuje chemická malta, nebo vloží chemická kapsle, a poté vloží ocelový svorník, závitová tyč nebo šroub vhodného tvaru a rozměru. Výhody - ve srovnání s běžnými rozpěrnými kotvami vnáší do podkladu minimální napětí, je to velmi trvanlivý způsob kotvení ideální do plných i dutých materiálů nevalné kvality, kde ostatní kotvy selhávají
Nevýhody - složitější způsob kotvení oproti mechanickým kotvám

Doporučení pro realizaci – umístění kotevních prvků je stanoveno v montážním postupu okna dle jeho velikosti a s ohledem na umožnění dilatace, vyžádejte si jej od výrobce a prověřujte, zda jej montážníci znají a dodržují. Venkovní špaletu (po celém obvodu, tedy i pod parapetním plechem) je potřeba obložit deskami EPS nebo XPS v tloušťce doporučené alespoň 4 cm. Tomu je potřeba přizpůsobit špaletu a rozměr okna (např. přisekat stávající omítku ostění, zednicky vyspravit ostění, snížit vnější parapet apod.)
Zvažte vložení parotěsných a difúzních pásek do připojovací spáry – popisy najdete na stránkách firem Illbruck nebo Isocell, které pásky vyrábějí.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Osazení oken lze provést několika způsoby.

Energy Centre České Budějovice