Dobrý den, mám dotaz ohledně stropní konstrukce bungalowu. Provádím stavbu NED, ve zděné konstrukci z YTONGu se zatepl. systémem. Střešní konstrukce bude provedena vazníky, jejichž spodní pásnice vytvoří strop 1.NP. Skladba stropu bude tedy následující :
zavěšený SDK podhled na oc. konstrukci
ALU parofolie lepená k OSB deskám a obvodovému zdivu
OSB3 4PD tl.12 mm
spodní pásnice vazníku
mezi vazníky na OSB položena 140mm TI Isover
do kříže druhá vrstva TI Isover tl. 200mm
prostor půdy

Mám dotaz právě na vložení OSB do této skladby. Úvaha je taková že OSB bude sloužit jako nosný prvek pro TI, aby nezatěžovala parofolii. Dále bude sloužit jako nosný prvek přímo pro parofolii a v neposlední řadě je to zlepšení difuzních vlastností celé konstrukce. Díky nalepení ALU folie na OSB s montáží zavěšeného SDK podhledu vznikne důležitá instalační a funkční vzduchová mezera. Jaký je prosím Váš názor na použití OSB ? Použít tyto desky nebo je vynechat?

Předem Děkuji.

Odpověď


Skladba dle Vašeho popisu je správná a doporučil bych ji.

Prostup vodní páry z interiéru do stropu není kvůli riziku kondenzace žádoucí, proto je potřeba osadit parozábranu na vnitřní líc stropu tak, aby byla skutečně funkční.

Tu je možno provést jako fóliovou, ale je potřeba si uvědomit, že její správná funkce je závislá na dokonalém provedení (těsnosti). To znamená vzduchotěsně přelepit všechny spoje a návaznosti na okolní konstrukce, prakticky se to poměrně obtížně provádí, spoje fólie musí být podložené, aby se daly slepit, je problém s vedením elektroinstalace ke světlům skrz parozábranu apod. Od fóliových parozábran se pomalu upouští.


Proto se doporučuje provést parozábranu pomocí OSB desek na pero a drážku, spojované tmelem a s parotěsním přelepením všech spojů a návazností speciální parotěsnou páskou. Pokud bude toto doplněno ještě fólií, pak je uděláno maximum pro bezpečnost konstrukce, pokud bude náležitá péče věnována i utěsnění fólie.

V případě cílové představy nízkoenergetického domu bych ještě přidal na tepelné izolaci. Ta se ale dá případně přidat i v budoucnu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice