Dobrý den,
Potřeboval bych poradit s umístěním parotěsné folie.Jedná se o trámový strop mezi koupelnami ve starším domě.Strop sp.koupelny je tvořen dř.záklopem,rákosem s omítkou a o 10 cm jsem jej snížil sádrokartonovou kounstrukcí(zel.SDK)-tento stav již nelze změnit.Podlahu horní koupelny hodlám zrekontruovat(špatný stav dř.záklopu).Vyčistil jsem prostor mezi trámy,impregnoval je proti škůdcům.Prostor hodlám vyplnit iz.vatou(dle tloušťky tramu),zaklopit deskami.Položit nepískovanou lepenku a následně přeložit Steprock HD 30mm a do kříže osb desky(18x18cm).Kde umístit parotěsnou folie do podlahy,aby nedošlo k poškození trámu vznikající vlhkosti mezi koupelnami. Děkuji

Odpověď


Parozábranu je nutné použít v konstrukcích tohoto typu především tam, kde se jedná o oddělení vytápěného interiéru a vnějšího prostředí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dva prostory patrně se stejným režimem vytápění, nevidím potřebu vyplňovat prostor mezi nosnými trámy minerální vatou na celou výšku. Nejedná se zde o potřebu tepelně izolovat strop. Pokud jde o akustiku, postačí vložit cca 5 cm MV mezi trámy (splní funkci pohlcovače zvuku).

Parozábrana, pokud by zde byla navrhována, by se měla vložit nad SDK podhled spodní koupelny. Plnila by zde tyto funkce:
Jednak by zabraňovala prostupu vodní páry ze spodní koupelny do konstrukce dřevěného stropu v případech, kdy je vlhkost vzduchu při užívání spodní koupelny největší (větší než v horní a vlhkost následně prostupuje do stropu), nebo tehdy, kdy horní koupelna nebude vytápěna.
Dále v případě, že koupelny přiléhají k obvodové nezateplené zdi, dochází k tomu, že v prostoru stropu (nebo mezistropu nad podhledem) je v konstrukci nižší teplota a prostupující vodní páry tak zde mohou kondenzovat. Toto ohrožuje především zhlaví dřevěných trámů, která mohou postupně uhnívat.


Jinými slovy – parozábrana měla být tam, kam ji nyní již vložit nechcete, stav je neměnný a hotový.

Ve skladbě shora bych doporučil položit především těsnou hydroizolaci, která by bránila, v případě havárie vody (pračka) apod., v proniknutí vody do stropu. Nejlépe na záklop použít vodotěsnou hydroizolaci z asfaltových pásů nebo PVC vytaženou na stěny cca 15 cm nad podlahu a pak ještě pod vlastní dlažbu hydroizolační stěrku. Tyto vrstvy budou zároveň plnit i funkci parozábrany.



Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice