Dobrý den.
Potřebuji poradit ohledně zateplení šikmé střechy mezi krokvemy.
Jde mi o parotěsnou folii. Nedávno jsem mluvil se známím, který před 3 lety při stavbě zateploval podkrový a teď když dělal střešní okna, tak zjistil, že zhruba 5 cm vaty je promočeno. Zateplení má 20cm a na sádrokartonových podhledech se nic neprojevovalo, žádné fleky apod. Ptal jsem se jednoho stavbyvedoucího a ten mi řekl, že pokud se při montáži udělá do parotěsné folie díra, a že se udělá, tak folie ztrácí svoji funkci, jako by tam nebyla.

Děkuji za odpověď

Odpověď


Parotěsná fólie v zateplení podkroví má skutečně důležitou a nezastupitelnou úlohu.

Prostup vodní páry z interiéru do konstrukce zateplení mezi krokvemi není kvůli riziku kondenzace žádoucí, proto je potřeba osadit na vnitřní líc šikminy (i svislé a vodorovné části podkroví) funkční parozábranu.
Parozábrany se vždy vkládají na vnitřní líc konstrukce, například pod SDK obklad a před tepelnou izolaci. Jejich hlavní funkcí je zajistit parotěsnost, tedy to, aby vlhkost z interiéru nepronikala do tepelné izolace, kde pak vlivem nízké teploty na vnější straně v konstrukci může kondenzovala. Vámi uvedený příklad ukazuje na špatné provedení.

Dbát je potřeba na správné provedení, především vzduchotěsné přelepení všech spojů a návazností na obvodovou zeď, komín, střešní okna apod. Fólie musí být skutečně 100% utěsněná, aby funkci splnila
Parozábranu je možno provést jako fóliovou, ale je potřeba si uvědomit, že její správná funkce je závislá na dokonalém provedení (těsnosti). To znamená vzduchotěsně přelepit všechny spoje a návaznosti na okolní konstrukce, prakticky se to poměrně obtížně provádí, spoje fólie musí být podložené, aby se daly slepit, je problém s vedením elektroinstalace ke světlům skrz parozábranu apod.
Samostatnou kapitolou jsou perforace sponkami, vruty apod., které je nutno maximálně omezit.


Proto se nyní více doporučuje provést parozábranu pomocí OSB desek na pero a drážku, spojované tmelem a s parotěsným přelepením všech spojů a návazností speciální parotěsnou páskou.
Skladba od spodu by mohla ideálně vypadat: sádrokarton – instalační dutina pro EI (vytvořená roštem) a následně vyplněná i tepelnou izolací (5 cm) – fóliová parozábrana (nebo utěsněné OSB desky) – konstrukce krokví s tepelnou izolací mezi trámy.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice