Dobrý den, vlastním pozemek s chatou. Chata, ale není uvedena v katastrální mapě (je postavena cca v r. 1980). Na stavebním úřadu nenašli žádnou dokumentaci. Její velikost je více než 16 m2 a je částečně podsklepena. Ráda bych stavbu zapsala do katastru nemovitostí. V chatě jsme udělali rozvody elektřiny, jelikož se plánuje její přivedení do chatové oblasti. V tuto chvíli nejsou rozvody využívány. Musím k pasportu stavby dokládat revizi od elektrikáře? Co vše potřebuji za revize? Nemáme rozvody vody, pouze komín. Děkuji.


Odpověď

Nejedná se o „kolaudaci“ stavby, ale o ověření tzv. „pasportu“ stavby. Podkladem k žádosti o ověření pasportu stavby je geometrický plán a dokumentace skutečného provedení stavby, vypracovaná v souladu s přílohou č. 3 vyhlášky č. 499/2006 Sb. „o dokumentaci staveb“. Povinností vlastníka stavby je mít doklad o tom, že jednotlivé části stavby, tzn. i instalace, na které se tato povinnost vztahuje, byly oprávněnou osobou před jejich uvedení do provozu zrevidovány.
Více zde: https://www.ceskestavby.cz/clanky/pasportizace-domu-to-neni-opatreni-jeho-fotografie-zasklenym-rameckem-30585.html nebo zde https://plus.ceskereality.cz/blog-maklerovo-minimum-tentokrat-o-pasportu-stavby-200.html

Jan Krátký