Dobrý den. Před 14 lety jsem zdědila dům po rodičích. Nyní bylo zjištěno KÚ, že není zapsána stavba - zahradní domek - základy více jak 4 x 4 m. Jak mám, prosím, postupovat? Děkuji.


Odpověď

V ustanovení § 125 stavebního zákona je stanoveno: „jestliže nejsou zachovány doklady, z nichž by bylo možné zjistit účel, pro který byla stavba povolena, platí, že stavba je určena k účelu, pro který je svým stavebně technickým uspořádáním vybavena“. Pokud se tedy nedochovala dokumentace stavby, je nutné nechat vypracovat dokumentaci skutečného provedení stavby /tzv. „pasport stavby“/ a stavební úřad požádat o její ověření. Stavební úřad po prohlídce stavby ověří předloženou dokumentaci. Na základě jeho následného písemného sdělení požádáte o zápis stavby do katastru nemovitostí.

Více o pasportu stavby zde: https://www.ceskestavby.cz/clanky/pasportizace-domu-to-neni-opatreni-jeho-fotografie-zasklenym-rameckem-30585.html nebo zde https://plus.ceskereality.cz/blog-maklerovo-minimum-tentokrat-o-pasportu-stavby-200.html

Jan Krátký