Dobrý den. Asi před rokem se u oken vyskytla plíseň. Stojíme nad otázkou zdali by pomohlo zateplení. Plíseň je převážně u oken a někde i u stropu. Jde o část domu na severní straně. Mohu požádat o názor? Popřípadě mohu zaslat foto.



Děkuji Pavel


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Příčinou výskytu plísně na stěnách je vlhkost, která kondenzuje na chladném povrchu. Jedná-li se o tepelný most, nebo též se označuje jako tepelná vazba, pak projevy začínají s příchodem podzimu a akcelerují v zimě. V létě zpravidla nepřetrvávají, pokud je plíseň odstraněna a povrch ošetřen. Ale poté se vše opakuje.

Je-li důvodem něco jiného, například zatékání, nebo zemní vlhkost, jsou projevy celoroční, mohou souviset s deštivým počasím. V tomto případě je nutno příčinu zjistit a odstranit.

V prvním případě, který se týká Vašeho dotazu, jde patrně o nedostatečně zateplenou tepelnou vazbu po obvodu okna, tedy nezateplené ostění, kde v místě osazení rámu do zdi je tepelný most. Obdobný jev je i v uložení stropní desky, proto se plísně často objevují i v koutech a rozích u stropu a stejně tak často i u podlahy.

Problém se objevil před rokem, do té doby patrně nebyl. Došlo nejspíše k nějaké změně, která měla za následek vyšší vlhkost v bytě. Souvisí to s uživatelským chováním, což zahrnuje všechny činnosti, které vlhkost produkují. Někdy stačí opravdu drobnost.

Obvyklé také je, že se to stane po výměně starších oken za nová, která dokonale těsní, ale jsou špatně osazená. S tím souvisí třeba i to, že osazovací spára ke zdivu je netěsná a tudíž vede chlad. U většiny osazených oken bez správně provedeného vnějšího ostění je tepelný most vždy.

Zateplení by mělo pomoci. V případě okna jako první zateplení vnější špalety. Tepelné vazby v místě uložení stropu obvykle vyřeší zateplení celé fasády.

U vnější špalety se doporučuje 4 cm izolantu, nebo alespoň tolik, kolik umožní volná šířka pohledové plochy rámu okna. Stejně tak by mělo být provedeno zateplení i pod parapetním plechem. Zateplení vnějších špalet u oken v patrech je bez lešení problematické.

Někdy je tedy možnost eliminovat chladný povrch na vnitřní špaletě tím, že se zateplí ta. Použít lze tenký polystyrén s perlinkou. Záleží na možnostech detailu.

Nicméně pokud dům ještě zateplený není, zcela jistě lze doporučit toto zvážit. Aby byl výsledek uspokojivý v ohledu hygienických závad, je opravdu prioritní zamyslet se nad řešením detailů fasády, které povede k odstranění tepelných mostů a dostatečné eliminaci všech tepelných vazeb.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice