Dotaz: Dobrý den,mam dotaz ohledně plísně v bytě.Byt je v cihlové bytové domě,postaveném v roce 1989.Bydlíme ve zvýšeném přízemí.Na severní staně mame dětský pokoj.V tomto pokoji se objevuje v rozí u podlahy,a ted i u stropu plísen.Byt je dobře vytápěn,topíme dřevem.Pod tímto pokojem je sušárna,takže vlhko+ten sever.V sušárně navíc od země opadává omítka,asi do 1 m,vhhkem.Chtěli by jsme tento pokoj zateplit,ale zevnitř,nalepením polystyrenu na tuto zed.Bude se plísen objevovat i pod ním?Dale by se zateplil i stop v sušárně.Jakou zvolit tlouštku polystyrenu,popřípadě jaký jiný materiál.Savo pomáhá na chvili.I po výmalbě s přidavkem proti plísni,se plísen objevila znovu.moc děkuji

Odpověď

Dům postavený v roce 1989 je sice poměrně nový, nicméně je stavěný dle starších norem, kde požadavky na tepelně izolační vlastnosti nebyly příliš velké. Ovšem i tak, plíseň by se objevovat neměla. Jelikož její výskyt je lokální v rozích u stropu a podlahy, lze se domnívat, že příčinou bude tepelný most. To jsou místa, kde je konstrukce obvodové stěny nějak oslabená z hlediska tepelné izolace - zde uložení konstrukce stropů suterénu a přízemí.

Stávající obvodová konstrukce jistě nemá z pohledu současných požadavků na tepelný odpor konstrukce a úspory tepla při vytápění požadované vlastnosti. Nezmiňujete sice materiál stěny ale jistě to tak bude. Železobetonové věnce v úrovni stropů jsou patrně nedostatečně zateplené. Provedení vnějšího zateplení fasády, které by ošetřilo i zmíněné tepelné mosty a následná důsledná sanace napadených míst v interiéru by k odstranění problému vedlo.
Zateplení problémových stěn nalepením polystyrénu zevnitř sice zvýší tepelnou izolaci stěny, ale tepelný most v úrovni stropů neodstraní. Naopak je riziko i zhoršení situace na podlaze a u stropu v důsledku snížení povrchové teploty v rohu uvnitř vlivem vložení vnitřní izolace. Rovněž provedení zateplení stropu sušárny může vést k dalšímu snížení povrchové teploty na podlaze pokoje.

Princip kondenzace vodní páry na povrchu vnitřních omítek totiž spočívá v tom, že vlhkost obsažená ve vnitřním teplém vzduchu se sráží na chladném povrchu vnitřních stěn. Teplota na povrchu stěny není v každém místě stejná, v rozích místností je nižší, stejně tak v místě železobetonových překladů nad okny, v uložení stropů, kde je železobetonový věnec apod. Pokud je teplota povrchu na omítce nižší než teplota rosného bodu vodní páry obsažené ve vzduchu, dojde ke kondenzaci. Jedná se o podobný efekt, jako když se orosí nádobí vyjmuté z lednice. K výskytu plísní a kondenzaci dochází v zimním období, kdy venkovní stěna o nedostatečných tepelně izolačních vlastnostech promrzá a naopak teplý vzduch ve vytápěné místnosti obsahuje velké množství vlhkosti. Když je stěna zateplena zevnitř, v ploše povrchu na polystyrénu bude povrchová teplota dostatečná, ale zeď za polystyrénem bude více prochládat a to se právě projeví i „studenějším“ rohem u stropu a podlahy. Plíseň se tedy nebude objevovat na zateplené stěně, ale patrně zůstane na stropě a na podlaze, například pod kobercem.

Řešením situace provedením dodatečného zateplení z vnější strany fasády je technicky správným řešením. To jednak při správném provedení odstraní problémy s kondenzací a plísněmi ale zároveň významně přispěje k úspoře tepla při výtápění. Úspěch vnitřního zateplení nelze garantovat. Pokud k němu i přes naznačená rizika přistoupíte, postačí izolace v tloušťce kolem 3 až 5 cm. Například systém se skelnou výztužnou vrstvou a tenkou natahovanou omítkou, nebo deska Lignopor kombinovaná s heraklitem, který se dá pak omítnout. Omítky rozhodně sanační s protiplísńovou přísadou. Plochy omítek uvnitř napadené plísněmi je nutno důsledně sanovat. Plísně totiž mohou přetrvávat i po zateplení. Často je nutno veškeré štuky odstranit, u menších ploch napadení postačí oškrábání (především všech hlinkových vrstev) a použít vápenný štuk s přísadou chemie a vápennou malbu. Úplné odstranění problému je však nejisté.

Na zateplení podhledu suterénu je doporučena tloušťka izolace 8 až 10 cm. Pokud jde o vlhkost zdiva v sušárně, bude se patrně jednat o nedostatečné izolace proti zemní vlhkosti. Pro posouzení konkrétní situace by byla nutná prohlídka a místě. Dále je vhodné mít k dispozici více údajů o vlhkosti a teplotě v bytě a konstrukci obvodových stěn. Něco by se dalo vylepšit možná i změnou režimu vytápění a větrání. Proto lze i doporučit ověření stavu klimatu ve Vašem bytě osazením a vyhodnocováním teploměru a vlhkoměru. Bylo by vhodné ověřit, jaká je vlhkost vzduchu. Pokud relativní vlhkost roste nad 60 až 70 %, není to dobře, měla by být na 45% až 40%.

Dobrý den paní Drcmánková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice