Dotaz: Dobrý den, potřeboval bych poradit s plesnivěním rohů v prvním patře rodinného domu. Plesniví pouze jedna strana domu. Ta je jako jediná zateplená ale pouze do úrovně patra. Pod plesnivějící částí je garáž, která je vytopená na zhruba 15°C. Tento rok bylo na jaro provedeno odstranění plísně seškrábáním omítky a aplikováním protiplísňového nátěru (omítka se nenatahovala znovu, protože je to za nábytkem). Po odstranění problémy ustaly, dokud nedošla zima. Jaké byste doporučil nejúnnější řešení pro odstranění plísně a předejití jejímu dalšímu vzniku? Děkuji

Odpověď

Zavlhnutí stěn a tvorba plísní ve většině případů souvisí s nedostatečnou tepelně izolační schopností obvodového zdiva. Velmi často se problém objevuje v místě tepelných mostů – to jsou místa, kde je konstrukce obvodové stěny nějak oslabená z hlediska tepelné izolace.

Uvádíte, že je zateplená pouze jedna strana domu, předpokládám, že patro, kde se právě plísně vyskytují. Neobjevují se v ploše zateplené stěny, nýbrž v rozích. Bylo by samozřejmě potřeba situaci vidět na místě, ale jedná se patrně o místa, kde již tepelná izolace končí a dále pokračuje nezateplená část za nárožím. Tato místa jsou z hlediska rozložení teplot v konstrukci poměrně složitá na posouzení, ale často se právě i početním řešení těchto detailů prokáže, že v rohu je povrchová teplota nižší po částečném zateplení, než před jeho provedením. Dalším místem častých tepelných mostů a tedy i poklesu povrchové teploty jsou například uložení konstrukce stropů, betonových věnců, překladů, nebo změny materiálu zdiva. Rovněž severní orientace, které více prochládají a nejsou osluněné jsou častější pro výskyt plísní.

Pro účinný zásah vedoucí k odstranění plísně je potřeba pochopit příčinu. Plísně se uchytí v místech povrchu omítky, kde dojde ke kondenzaci vlhkosti (vodní páry) obsažené ve vnitřním vzduchu. Princip kondenzace vodní páry na povrchu vnitřních omítek spočívá v tom, že vlhkost obsažená ve vnitřním teplém vzduchu se sráží na chladném povrchu vnitřních stěn. Teplota na povrchu stěny není v každém místě stejná. Zpravidla vždy v rozích místností je nižší. A v místech tepelných mostů. Pokud je teplota povrchu na omítce nižší než teplota rosného bodu vodní páry obsažené ve vzduchu, dojde ke kondenzaci. Jedná se o podobný efekt, jako když se orosí nádobí vyjmuté z lednice. K výskytu plísní a kondenzaci dochází v zimním období, kdy venkovní stěna o nedostatečných tepelně izolačních vlastnostech promrzá a naopak teplý vzduch ve vytápěné místnosti obsahuje velké množství vlhkosti. Aby k tomuto jevu nedocházelo, je nutno zvýšit teplotu stěny na vnitřním povrchu. Řešením je zde zvýšení tepelné izolace stěny, tedy provedení dodatečného zateplení. V daném případě by se jednalo o dokončení zateplení celého domu, tedy odstranění všech tepelných mostů, které nyní stav zapříčiňují. Tloušťku izolace a provedení je potřeba navrhnout s ohledem na požadavky příslušných norem (ČSN 73 0540-2).

Starší domy nemají z pohledu současných požadavků na tepelný odpor konstrukce a úspory tepla při vytápění požadované vlastnosti. Navíc jsou často měněna u starších domů okna, která jsou těsná a znemožňují dostatečnou výměnu vzduchu. Tím stoupá v interiéru obsah vlhkosti ve vzduchu a tím i teplota rosného bodu. Pro posouzení konkrétní situace by bylo nutno mít k dispozici více údajů o vlhkosti a teplotě v bytě, konstrukci obvodových stěn, rozsahu zateplení apod. Situaci by měl vidět na místě specialista. Protiplísňový nátěr je dočasné opatření. Plochy omítek napadené plísněmi je nutno velmi důsledně sanovat. Odstranit štuky, někdy i celé omítky. Nové je doporučeno provést sanační, výmalby prodyšné, jen vápnem. Někdy toto k delšímu odstranění plísně postačí. Avšak nábytek u zdi vždy velmi situaci zhoršuje. V těchto místech musí být zeď volná, aby kolem ní mohl proudit vzduch.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Trávníčku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice