Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Bydlím v družstevním domě a jsem členem družstva. V domě je 17 bytových jednotek, z nichž 16 bytů má balkon. Můj byt je ten jediný bez balkónu. Odsouhlasila se revitalizace domu
( zateplení, oprava střechy, výměna kotelny ). Během této revitalizace se zjistil havarijní stav balonů a tyto byly opraveny. Celá revitalizace byla zafinancována úvěrem, díky čemuž se navýšil fond oprav a mě by zajímalo, zda mám ze zákona povinnost platit i opravu balkonů, přesto že k mému bytu žádný nepatří. Selský rozum mi velí, že pokud nemám balkon, nevidím důvod, proč bych měl platit jejich opravu.
Prosím o radu zda mám nárok požadovat po splacení úvěru poměrnou část z faktury za opravu balkonu zpět, ať už jako jednorázovou hotovostní částku, případně jako úlevu z nájemného do výše poměrné částky za opravu balkonu.
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Aleš Jíra

Odpověď

Podle převládajících názorů balkony nejsou součástí bytu, ale jsou součástí pláště domu, a tedy společných prostor domu. Byť by tedy postup, kdy se na výměně balkonů podílíte, měl určité opodstatnění v zákoně, není jistě seriozní, abyste se na tomto nákladů podílel, když nemáte žádný balkon ve svém výlučném užívání. Doporučuji Vám podrobně se seznámit se zápisem z členské schůze, kde bylo o provedení a financování výměny balkonů rozhodnuto (zda zde nejsou odsouhlasena pravidla podílení se na nákladech výměny), se stanovami (zda zde není úprava podílení se na opravách domu), a uplatnit své námitky u družstva doporučeným dopisem.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková