Dotaz: Dobrý den,máme dům po celkové rekonstrukci a nechali jsem si firmou udělat v celém domě podlahové teplovodní vytápění na plyn.Bohužel firma se nejevila příliš odborně a topení jsme si v podstatě museli zprovoznit sami.V okruhu máme zařazeno čerpadlo,o kterém do dnes nevíme jak má správně vlastně fungovat.Je umístěno mezi trojcestným ventilem a rozdělovačem.V dnešní době funguje nepřetržitě bez jakékoli regulace.Je prostě"píchlé"do zásuvky.Druhá věc která mě zaráží je tato.Kotel při natápění systému ohřeje vodu v systému tak jak je nastaven cca na 55 st. vypne a žene vodu do systému do doby než zchladne na 30st.Potom opět začne nahřívat.Při logickém zamyšlení se v podstatě systém určitou dobu systém opět ochlazuje což je dle mého názoru nežádoucí.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Nevím, jakým způsobem byl zpracován projekt na podlahové vytápění. V projektu by měly být vypočteny délky potrubí a rozteče mezi trubkami. Tyto údaje jsou závislé na složení podlahy, zejména na druhu nášlapné vrstvy. Teplota nášlapné vrstyv by se měla pohybovat mezi 27 - 29 °C.

Vámi popisovaný způsob zřejmě nemá žádnou regulaci v závislosti na venkovní teplotě a teplotě náběhové vody, a je řízen pouze teplotou vody nastavenou na výstupu z kotle.

Doporučuji řídit objehové čerpadlo prostorovým termostatem, který bude mít další čidlo v podlaze pro sledování teploty nášlapné vrstvy. Dalším stupněm může být osazení ekvitermního regulátoru pro řízení trojcestného ventilu, v závislosti na venkovní teplotě. Tato úprava by měla být součástí slušného podlahového systému.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Vážený pane Šotolo, děkujeme za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice