Dotaz
POROBETON IFT
Dobrý den. Budu stavit rodinný domek. Rozhodl jsem se použít porobetonovou tvárnici IFT tlouštky 250 (mm). Plánuji zateplit polystyrénem tlouštky 100 (mm). Potřeboval bych poradit jestli to zateplení bude dostatečné. Uvažoval jsem i o zateplení do tlouštky 150 (mm), ale jestli to nebude už zbytečně moc. Topit budu plynem. To by se muselo jednat o jiné vytápění ( klimatizace)? Ještě jeden dotaz. Jedná se o vnitřní omítky na tvárnice IFT, abych se vyvaroval praskání omítek. Musí být omítky opatřeny armovací sítkou (perlinkou), nebo je ještě nějaký jiný způsob Děkuji za odpověď.:

Odpověď

Současná norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov- Požadavky udává pro obvodové stěny dvě hodnoty součinitele prostupu tepla:
Pro lehkou stěnu požadovanou hodnotu 0,30 a doporučenou hodnotu 0,20 W/m2K
Pro těžkou stěnu požadovanou hodnotu 0,38 a doporučenou hodnotu 0,25 W(m2K
Výrobce tvárnic udává součinitel tepelné vodivosti 0,15 W/m/K. Při použití samotných tvárnic IFT 250 ,venkovní perlitové omítce cca 5 cm a vnitřní vápenné omítce cca 3 cm lze dosáhnout přibližně 0,045 W/m2K. Použití dodatečné tepelné izolace je tedy pro dosažení v normě uvedených hodnot nutné. Uváděná izolace 10 cm polystyrenu zlepší tuto hodnotu na cca 0,218 W/m2K, která splňuje normou požadované hodnoty a doporučenou hodnotu pro těžké stěny.

Porobetonové tvárnice by měly být rozměrově stálé a použití armovací síťky z tohoto důvodu není nutné. U novostavby však nelze vyloučit drobnou nestabilitu celé stavby (usazování stavby) po dobu jejího „zrání“. Doporučuji proto adresovat Váš dotaz na výrobce tvárnic.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Gašpárku. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice