Dotaz: Provádíme přestavbu vrchní části stodoly, tj. patra na byt. Štítová část je zděná, ostatní je zakryto prkny, tzv. půlštok. V současné době máme udělanou podlahu z miaka a provádíme částečnou obestavbu z ytongu. Na úrovni podlahy jsou trámy, které jsme zakryli fólií a jako izolaci používáme ISOVER DOMO. Mám obavu, jestli trámy, které jsme zakryli nebudou po čase napadeny hnilobou. Pod střešní konstrukcí jsme vydrátkovali mezeru kvůli tomu, aby tepelná izolace nebyla v kontaktu s fólií pod střešní krytinou a bylo zajištěno provětrávání. Na podlahu nám byl doporučen polystyren o tl. 10 cm + kari sítě a 6-7 cm beton. Spodní část stodoly je z 1/2 otevřená (průjezd) a 2. polovinu tvoří dílna. Jedná se mi především o dřevěnou část konstrukce a jestli 10 cm polystyrenu je dostatečná izolace. Celková skladba podlahy je 25cm (miako+beton). Nerad bych, abychom udělali chybu. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď

Z Vašeho popisu dobře nerozumím, jaké trámy se nacházejí na podlaze a proč jsou zakrývány fólií. V každém případě neprodyšné uzavření dřeva do fólie, které znemožňuje přístup vzduchu, není správné. Pokud dřevěná konstrukce nemá možnost odvodu vlhkosti okolními konstrukcemi, dochází k biotickému napadení a hnilobě velmi rychle. Doporučuji tedy, pokud je potřeba dřevěné prvky oddělit například od betonových konstrukcí, provést toto jiným způsobem. Nejčastěji se to řeší vytvořením vzduchové mezery, která by měla mít tloušťku 1 až 2 cm. Například v uložení trámů se vytváří otevřená kapsa, při betonáži kolem trámu se vkládá 2 cm polystyrénová deska, která se pak vyjme.

K tepelné izolaci stropu: Vlastní nosná konstrukce z keramických trámců a vložek Miako, která je shora přebetonovaná, nemá příliš velký tepelný odpor. Pokud je jedinou plánovanou tepelnou izolací v konstrukci stropu polystyrén v tloušťce 10 cm v podlaze, bude to, především nad otevřeným průjezdem, málo. Konstrukce ve skladbě - strop Miako + 10 cm EPS + betonová podlaha cca 6 cm má orientačně spočteno tepelný odpor R 2,7 (m2.K/W), což odpovídá součiniteli prostupu tepla U 0,37 (W/ m2.K).
Návrh tloušťky tepelné izolace by měl odpovídat požadavkům současné platné ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/ m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop s podlahou nad venkovním prostorem je minimální požadovaná hodnota U 0,24 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k úspoře tepla při vytápění se rozhodně doporučuje jít alespoň na hodnotu doporučenou.
Aby se v navržené skladbě dosáhlo doporučené hodnoty U 0,16 (W/m2.K), bude nutno použít alespoň 25 cm tepelné izolace z polystyrénu (EPS). Vhodným řešením bude ponechání 10 cm podlahového EPS ve skladbě a doplnění zateplení na podhledu, tedy zespodu na strop průjezdu v tloušťce 15 cm. Nad dílnou, pokud ta bude částečně vytápěná, izolace v podlaze stropu postačí. V případě nevytápěného prostoru vyhoví rovněž, ale nějaké zateplení podhledu stropu bych také doporučil, ovšem již v menší tloušťce, například 8 až 10 cm.

U zateplení střešního pláště podkroví (zde se asi používá Isover Domo) je minimální požadovaná hodnota U 0,24 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Pro splnění této doporučené hodnoty by celková tloušťka tepelných izolací ve střeše měla být kolem 30 cm. V současné výstavbě i rekonstrukcích je to již standardem. Ve skladbě je potřeba správně osadit parozábranu – viz. jiné odpovědi v této rubrice.
U rekonstrukcí je rovněž potřeba dobře promyslet stavební detaily, kde by mohly vznikat tepelné mosty, které se pak projeví kondenzací a plísněmi. Jsou to nejčastěji věnce a řešení nadezdívek pod pozednice, štítová zeď a její návaznosti na konstrukci stropu. Provedení izolací detailů se vyplatí udělat co nejpečlivěji, pokud možno tak, aby na sebe izolace navazovaly.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Klugere,
děkuji za Váš dotaz a omlouvám opožděnou odpověď z důvodu velkého zájmu o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice