Dobrý den,
na jaře příštího roku chceme započít se stavbou RD, avšak v současné době řešíme dilema jaké že obvodové zdivo použít.
Porobetonové přesné cihly nebo HOTBLOKy z keramzitu.
Každý samozřejmě vychváluje ten své výrobky a ač se mi technologie HOTBLOKových cihel velmi líbí, nevím jak moc by RD postaven z HOTBLOKů byl kvalitní oproti domu z porobetonu. Nepochybně má lepší vlastnosti než porobetonové cihly avšak to vše si výrobce nechá řádně zaplatit. Z toho důvodu bych se Vás chtěl optat na rentabilitu RD z keramzitových HOTBLOKů.
Děkuji
M.P.

Odpověď

Keramzit-betonové tvárnice s izolační polystyrénovou vložku typu Hotblok vyhovují současné platné normě ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Norma rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K), ale s tím, že do konce roku 2012 se ještě připouští hodnota dle původní verze normy 0,38. Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

Výrobcem uváděné parametry ke zdícím blokům GT jsou U kolem 0,18 (W/m2.K), pro bloky Hotblok 0,15 (W/m2.K) při tloušťce zdiva kolem 40 cm. To požadavkům na nízkoenergetickou výstavbu vyhovuje. Měrná objemová hmotnost zdiva je 840, resp. 770 kg/m3. U keramzitu je uváděn i výhodný součinitel difúze, ovšem je potřeba zvážit to, že tvárnice je vyplněna polystyrénem. Doporučuji doptat se ještě výrobce na akustické vlastnosti, které jsem v materiálu nedohledal.

Tak výhodné parametry u běžného pórobetonu (tvárnic typu P2-400) zdaleka nedosáhnete. Blíží se Ytong lambda, kde je U uváděno 0,17 (W/m2.K), ale pro zdivo tloušťky 50 cm. Pro Ytong theta pak až 0,15 (W/m2.K), rovněž pro zdivo 50 cm. Objemová hmotnost zdiva je 350, resp. 300 kg/m3. To je docela málo, takže je zde velmi malá schopnost akumulace tepla a tomu odpovídají i nevýhodné akustické vlastnosti – vzduchová neprůzvučnost Rw 39 až 45 dB dle typu tvárnice. Lehké tvárnice jsou také poměrně křehké, nastávaly problémy s rozbitím při dopravě a manipulaci.

Výhodou pórobetonu je jeho snadná zpracovatelnost, při plánování domu z Hotbloku bude nutno v projektu zpracovat kladečský plán (nabízí výrobce), projektant by tedy měl maximálně držet modulový systém, aby tvarovky nebylo nutno na stavbě řezat. Tedy využít všechny možnosti systému – tvarovky na rohy apod. Pozornost je nutno věnovat detailům zateplení překladů a věnců a samozřejmě soklu. To by měl projekt podrobně zpracovat. Rovněž bude nutné vyhnout se vedení instalací v obvodových zdech. Bude to tedy náročnější na práci projektanta, čekal bych trochu dražší projekt. Rozhodně bych se ale Hotbloku nebál.
Co myslíte rentabilitou? Porovnejte si ceny tepelně srovnatelných uváděných materiálů a zvažte odchylky v akustice a tepelné stabilitě, tedy to, které vlastnosti považujete za důležitější. Například i výhodu tenčího zdivo ve vztahu k větší užitné ploše apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice