Dobrý den,



můžete mi prosím poradit ? Obyvatelné místnosti domu jsou uzavřené zavěšeným stropem ze sádrokartonu (dráty v dřevěné konstrukci střechy) a pokryty izolací ze skelné vaty 16 cm. Půda je nezateplena. Roční náklady na teplo hsou okolo 25 tisíc Kč. Chtěl bych zrušit zavěšení stropu a zaizolovat foukanou izolací. Na půdě žije různá havěť... myši a snad i kuna. Jak toto vyřešit? Můj laický návrh ... fošnová konstrukce mezi zdmi vyplněna foukanou izolací a utavřeno shora osb deskami pro povhůzí půdu.



Děkuji za odpověď 


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Stávající podhled bude patrně demontován včetně minerální vaty, která na něm leží. Na jeho místě bude vytvořena nová nosná konstrukce z fošen na výšku. Konstrukci lze koncipovat jako difúzně uzavřenou s parozábranou, nebo otevřenou, kdy na spodním líci bude osazena pouze parobrzda. Tedy vrstva, od které neočekáváme úplnou těsnost. Podmínkou však je, aby případná vlhkost mohla volně skladbou stropu procházet a pod budoucí podlahou nenarazila neparotěsnou vrstvu, kdy by mohlo docházet ke kondenzaci a to by mohla být právě pochozí OSB deska.

Nabízí se řešení pod fošny umístit spodní záklop z OSB desek. Použít desky pero drážka, zatěsnit spoje, případně lze na takovou plochu zespodu umístit parozávranu (foliovou).

Na tento podklad bude shora nafoukána izolace. Mělo by se dosáhnout alespoň doporučených hodnot dle normy.

Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro strop pod nevytápěnou půdou minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Obvykle se u dodatečného zateplení snažíme bezpečně splnit nebo mírně překročit hodnotu doporučenou.

Požadovaná tloušťka tepelné izolace bude patně větší, než výška fošen. Je tedy vhodné umístit na fošny shora druhý rošt z fošen. Tím se vytvoří křížová roštová konstrukce, kde bude výrazně omezen vliv tepelných mostů fošen. Dimenze horního může být 3 / 12 až 14 cm, pokud spodní bude vysoký například 18 až 20 cm. Šířka nosných fošen a konec konců i výška by měla vyjít ze statického výpočtu a návrhu. To nedokážu posoudit.

Celková výška pro foukanou izolaci vytvořená roštem bude tedy například 18 + 14 cm, tedy celkem 32 cm.

Různými typy foukaných izolací lze zateplit poměrně levně. Z nich především materiál na bázi recyklované papírové buničiny má dost výhod a vyznačuje se také násobně vyšší měrnou tepelnou kapacitou. To je fyzikální vlastnost, která příznivě ovlivní tepelnou stabilitu místností pod takto zatepleným stropem. Ta se pak tak rychle nezahřívá.

Tepelná vodivost foukané buničiny je při volném uložení cca 0,045 W/m.K, takže při celkové tloušťce 32 cm s orientačním uvažováním vlivu fošen, se dosáhne U cca 0,18, tedy doporučení.

Faktor difúzního odporu tohoto materiálu je cca 1,1 až 3 (-), čili poměrně nízký, což vede k dobré paropropustnosti.

Těsné zaklopení OSB deskou shora ale nedoporučuji. V každém případě závisí na těsnosti podhledu, tedy spíše doplnit foliovou parozábranu (ta bude patrně kryta sádrokartonovým podhledem) a mezi nafoukanou izolací a záklopem z OSB na podlaze vynechat několik cm vysokou vzduchovou mezeru vymezenou latěmi. V této mezeře nutno zajistit odvětrání do půdy – štěrbiny, mřížky a podobně.

Pokud jde o kunu, je zkušenost, foukaná buničina. do které se boří, jí nevyhovuje, tedy nevyhledává. U foukaných polystyrénů nebo minerálních vláken to může být jinak.

S pozdravem

Energy Centre České Budějovice