Dobrý den, mám u RD postavenou přístavbu cca 50 m2 v Praze 4, která má v současné době plochou střechu a nově bych jí chtěl zakrýt sedlovou střechou. Stačí mi ohlášení stavby nebo potřebuji stavební povolení? RD má sedlovou střechu. Děkuji za odpověď.

Odpověď Mělo by postačit ohlášení (správně společné oznámení záměru, protože zvyšuji stavbu), ale je nutný podpis souseda přímo na situaci, jinak to stejně skončí řízením (spojené územní a stavební řízení). Ale projektová dokumentace pro ohlášeni i pro povolení je téměř totožná…

Ale začal bych jinak – udělal bych fotografii a do ní lihovou fixou nakreslil obrys nové střechy a šel se zeptat na stavební úřad. Praha má svoji vyhlášku, navíc dům může být v nějaké chráněné oblasti a může tam být tolik dalších podmínek, že takto na dálku nelze vše odhalit.

Já vím, někdy v Praze se člověk jen tak nedoptá, ale vyřizoval jsem dceři povolení na Praze 3 a vše proběhlo úplně v klidu, na vše mi ochotně odpověděli, vše dovysvětlili – nestačil jsem se divit.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování