Dotaz: Dobrý den. Jsem ve fázi zdění hrubé stavby bloky Porotherm 30P+D. Celý objekt bude ve finále zateplen polyst. 10cm. Je nutno použít termomaltu? Z usporného hlediska mi to přijde zbytečné. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Tepelně izolační maltu na zdění v případě, že se jedná o konstrukci s dodatečným zateplením, již nepoužívejte.

Zbytečně by se prodražilo zdění a výsledný efekt se nijak neprojeví. Tepelně izolační malty jsou důležité u jednovrstvých konstrukcí zděných z pálených bloků, kde mají velký význam z hlediska zlepšení tepelně izolačních vlastností, především v případě silnější ložné spáry.

Pokud je konstrukce zateplena, postačí běžná malta pro zdění. Pokud jde o tloušťku zateplení, zde bych doporučil přidat. Při tloušťce polystyrénu 10 cm bude výsledná hodnota součinitele prostupu tepla U 0,28 (W/m2.K), ale již při tloušťce polystyrénu 14 cm se dosáhne 0,23 (W/m2.K). Jinak současná platná norma ČSN 73 0540-2 v platném znění z loňského roku, stanovuje jednak požadované a dále doporučené hodnoty U - součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K, pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla pro obvodovou zeď - U je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K).

Přiklonil bych se minimálně již k hodnotě doporučené, nebo lepší a to s ohledem na budoucí úsporu nákladů při vytápění. Rozdíl v současné investici činí pouze cenu čtyř centimetrů izolantu navíc, určitě se to vrátí. Je potřeba si uvědomit, kolik z ceny ostatních komponentů systému (včetně práce a lešení) tvoří vlastní izolant. A jeho vrstva je právě to, co nejen v nejbližších letech, ale třeba i za 30 let přinese úsporu v nákladech na vytápění.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Soumare, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice