Dobrý den, developer nás tlačí při koupi nového bytu (3+kk) k povinné koupi i garážového stání s odvoláním na zákonnou povinnost. Ve stavebním zákoně jsem nic takového nenašla. Existuje takovýto zákon či vyhláška nebo je to jen obchodní tah? Děkuji

Odpověď

Každá stavba (tedy i stavba pro bydlení) musí mít zajištěn odpovídající počet parkovacích a odstavných stání, které se většinou realizují současně se stavbou. Jejich počet je dán výpočtem dle ČSN, který je součástí projektové dokumentace stavby a je dokládán k žádosti o povolení stavby. Jak jsou tato stání řešena, zda se jedná o zpevněné venkovní plochy nebo hromadné garáže, je věcí návrhu (projektu) stavby. Počet parkovacích stání však nemusí být shodný s počtem bytů, tudíž není pravidlem, že ke každému bytu náleží jedno parkovací stání. Počet stání tak může být (vzhledem k lokalitě, dopravní intenzitě, velikosti bytů atd.) menší, než je počet bytů ve stavbě. Zmíněný výpočet stání pro předmětnou stavbu je tedy k dispozici u příslušného stavebního úřadu, který stavbu povolil.
Otázku kalkulace ceny bytu žádný předpis neřeší, jak konkrétní developer investici do realizace parkovacích stání zakalkuluje do ceny stavby (bytů), je na něm. Každopádně Vám doporučuji kupní smlouvu před jejím podepsáním konzultovat s nezávislým právníkem.

Jan Krátký