Dobrý den, podle stávajícího územního plánu je pozemek způsob využití zahrada umístěn v ploše funkčního využití BV-smíšené bydlení, občanská vybavenost, řemeslná výroba. Jako vlastník chci pozemek zhodnotit vybudováním sítí - napojení na obecní vodovod v sousedním pozemku ve vlastnictví obce a na obecní dešťovou kanalizaci v stejném pozemku. Obec odmítla vydat souhlas s napojením na obecní vodovod i na obecní dešťovou kanalizaci. Cesta územního souhlasu tedy není možná. Starostka odmítla se k tomuto vůbec sejít a záležitost řešit dohodou. Existuje způsob, jak obec přimět změnit stanovisko? Existuje způsob, jak stavbu povolit, když nemám souhlas vlastníka s napojením?

Odpověď Dobrý den.
K úplné odpovědi je důležité zjistit, jaký statut má sousední pozemek ve vlastnictví obce. Pokud se jedná o přístupovou komunikaci a Váš pozemek je dle aktuálního územního plánu v zóně, který uvádíte, nevidím důvod, proč by Vám připojení na vodovod a kanalizaci obec nepovolila, byť by to byla příprava na stavbu. V takovém případě je dobré obrátit se na stavební úřad výššího celku, např. krajský, který celou záležitost posoudí, limitující by mohla být např. současná kapacita kanalizace.
Pokud se jedná o pozemek obce, který není přístupovou komunikací, potom se obec chová jako soused, který vám nechce umožnit připojení přes svůj pozemek, protože by muselo být zřízeno tzv. věcné břemeno, čímž se využití pozemku limituje. Ale i potom by situaci měl prověřit stavební úřad vyššího celku.

ing. Štěpánka Čejdová
NEMOinspekt s.r.o.