Dotaz: Dobry den,
mam v planu pristavbu truhlarske dilny(za ucelem obcasneho podnikani-privydelku) na sve zahrade ke stavajici dilne(hobby). Dilna ma dohromady mit rozmery: delka 13m, sirka 7m a vyska 3.2m.
Ve stavajici dilne(hobby) mam nove akumulacni kamna 7KW. Ale po pristavbe a prestavbe na truhlarskou dilnu, nevim zda mohu akumulacni kamna pouzivat? (Jde o to, ze dilna ma slouzit k obcasnym privydelkum, nevim zda se tomu muze rikat podnikani) Pripadne jeste jedny akumulacni kamna prikoupit?
Lze tedy topit v truhlarske dilne elektrikou? Topeni na tuha paliva v automatickych kotlich, se mi zda moc drahe na porizovaci investice. Navic takovy kotel asi potrebuje samostatnou mistnost i se skladem na palivo. A na to uz nemam bohuzel prostor, komin. Prosim o radu.
Dekuji moc Jan S.

Odpověď

Akumulační kamna v dobrém technickém stavu je možno pro vytápění dílny používat. Je ovšem nutno dbát na běžné zásady požární bezpečnosti, tj neskladovat na akumulačních kamnech a v jejich těsné blízkosti hořlavé materiály, zejména laky a ředidla a z jejich blízkosti pravidelně odstraňovat dřevěný odpad, jako jsou hobliny, piliny a dřevní prach.
O závazné vyjádření popř. o zpracování pravidel požární bezpečnosti, návrh počtu hasicích přístrojů apod. je možno požádat některou z oprávněných firem, které poskytují služby v oblasti požární bezpečnosti.

Zda bude výkon akumulačních kamen 7 kW dostačující pro přístavbu dílny by bylo možno posoudit při znalosti tepelné ztráty stavby, která závisí na stavebním provedení objektu. Tuto tepelnou ztrátu by měl určit projektant- stavař.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den pane Šafaříku. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice