Dobrý den, vlastním pozemek, na který je přístup z veřejné komunikace přes obecní pozemek, na kterém je obecní rybník, který slouží jako požární nádrž. Průjezd kolem rybníku k mému pozemku je v nejužším místě 3,60 m. Může nám obec zamítnout žádost ohledně příjezdové cesty k plánovanému RD? V naší žádosti stojí, že příjezdovou cestu k našemu pozemku, kolem rybníka, na vlastní náklady zpevníme a zprovozníme. Pokud dojde k zamítnutí žádosti, na jaký úřad se můžeme obrátit? Děkuji za odpověď

Odpověď

Podle ustanovení vyhlášky č. 501/2006 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“ musí být nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož je součástí pozemní komunikace zpřístupňující pozemek rodinného domu 8 m. Pokud je komunikace určena pro jednosměrný provoz, lze tuto šířku snížit na 6,5 m.
Dalším předpokladem realizace stavby rodinného domu na pozemku je její soulad s územním plánem obce. Je nutné, aby dle územního plánu obce bylo možné pozemek tímto typem stavby zastavět a pokud ano, tak za jakých podmínek /např. po vybudování komunikace, inženýrských sítí apod./. Tyto okolnosti zjistíte na příslušném obecním nebo stavebním úřadě.

Jan Krátký