Dobrý den,



mám v zaměstnání problém s vlhkostí v suterénním archivu, jedná se o starou budovu pravděpodobně bez jakýkoliv izolačních nebo jiných opatření. Řešíme to zatím výkonným větrákem (ve zdi vedoucí nad uliční úroveň) a kondenzačním odvlhčovačem vzduchu, který zapínáme vždy, když vlhkost vystoupá nad 55 procent. Setkala jsem se však u jednoho kolegy s názorem, že odvlhčovač vytahuje vodu ze zdi a naopak působí kontraproduktivně. Přijde mi to jako nesmysl. Po použití se situace vždy zlepší.



Děkuji za váš názor


Odpověď

Dobrý den,

Při použití odvlhčovače se dosahuje snížení obsahu vodní páry ve vzduchu v dané místnosti. Kondenzát, resp. jeho množství dává obrázek, kolik vody vzduch obsahuje. Aby systém fungoval účinně, neměla by být během odvlhčování další dotace vlhkosti. Například z venkovního vzduchu.

Odtahový větrák působí na snížení vlhkosti, pokud přiváděný vzduch bude sušší než ten odváděný. Přívod vzduch do sklepní místnosti se patrně děje netěsnostmi z horních místností nebo oknem. V zimním období pokud náhradou za odvětraný vzduch je vnější chladný s nižším obsahem vlhkosti, pak vysušujeme. Naopak v létě pokud přivádíme z exteriéru teplý vzduch s vysokým obsahem vody do chladného sklepa, bude docházet ke kondenzaci na chladných površích ve sklepě a vlhkost vzduchu bude vysoká.

Z logiky věci by tedy větrání a snižování vlhkosti v archivu mělo být účinnější v zimě odtahovým větrákem s přívodem zvenčí. Možná v tu chvíli bude nutno teplotu držet na přijatelné hodnotě přitápěním. V létě naopak spíše prostor uzavřít, zabránit vniknutí vlhkého teplého vzduchu z exteriéru a odvlhčovat odvlhčovačem. Nemyslím, že v tomto případě je postup kontraproduktivní. Při snižování vlhkosti vzduchu se jistě vytváří podmínky i pro vysoušení zdiva nebo omítek. To je ale přece v pořádku, neboť nechceme mít zdivo vlhké.

S pozdravem



Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice