chci se zeptat na možné problémy, když se u novostavby udělá dříve zateplení objektu než vnitřní omítky a potěry.

Odpověď

Máte zřejmě na mysli uzavření obvodové stěny pod polystyrénem a horší možnost odvodu vlhkosti z mokrých procesů v interiéru.

Je pravdou, že se do stavby dostane velké množství vody, která se bude odpařovat a uvolňovat z omítek a potěrů. Vlastní schopnost obvodové stěny odvést toto velké množství vody prostupem vodní páry přes konstrukci nelze ale přeceňovat. Uvádí se, že maximálně 10% vzdušné vlhkosti z interiéru se odvádí při běžném užívání stavby prostupem přes obvodové konstrukce a to i za předpokladu jejich určité paropropustnosti. Většina vlhkosti se musí odvětrat.

V této fázi stavby tedy nelze interiér uzavřít a nezávisí to až tolik na tom, zda je proveden fasádní zateplovaní systém nebo ne. Přes stěny by se dostalo ven skutečně minimum. Uzavření objektu by pravděpodobně vedlo k zaplesnivění.

Proto je potřeba nechat stavbu dlouhodobě zcela otevřenou, nejlépe s průvanem. Vysýchání bude probíhat dost dlouho. Pokud například bude doba od provedení těchto mokrých procesů jen 2 až 3 měsíce, bude vlhkost v konstrukcích stále vysoká a je potřeba s tím počítat při užívání stavby. Rizika jsou především u nábytku přistavěného ke zdem (vestavěné skříně, šatny, kuchyňské linky apod.).
Vlastní úplné vyschnutí, nebo uvolnění volné přebytečné vody z malt a betonů trvá rok i déle.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice