Dobrý den,
máme asi měsíc juku, koupily jsme ji v Ikea. Dařilo se ji zatím dobře, poslední týden však začaly dost rychle žloutnout listy postupně ze spodu rostliny jeden za druhým. Na jednom z listů v jeho spodní třetině se objevily flíčky a jsou i na stonku. Nové listy rostou, ale jsou potaženy z části bílým povlakem. Juku máme přímo u okna, takže světla má dost, občas ji rosíme. Zálivku provádím opatrně, vlastně jsem ji zalila jen jednou a to spíš mín, vím, že je háklivá na přelití. Od doby koupě juky je však substrát stále vlhký a nechce vyschnout. Teď jsme ji nechaly, aby vyschla, ale stále je hlína vlhká. Kmínek zatím nehnije, jen žloutnou listy. Nevím, co s tím, bojím se, že uhyne. Na kořeny jsme se zatím nedívali, nevím, jestli by ji
pomohlo přesazení a teď v zimě neublížilo.

Nolinu máme 3 roky a vždy ztratila trochu listů, ale v létě zase narostla. Stojí rovněž u okna, takže světlo má,rosíme ji a máme pod ní misku s mokrými kamínky. Zálivku provádíme až tehdy, když substrát vyschne. Na jaře a v létě přihnojujeme. Loňské jaro jsme ji přesadili, protože byla napadena houbami, a to zvládla dobře. Bohužel posledních pár měsíců, horší je to v zimě, ji začali na mladých, ale i starších kmíncích žloutnout a hnědnout listy a to od konce listů ke špičce nebo i naopak, a to i někdy v celých patrech, až list musíme odstranit. Bohužel to jde rychle, hlavní kmen je v pořádku, nejsou tam známky hniloby. Na jaře vždy vyrostou listy nové, dokonce celé nové trsy. Bojím se, že nolina takovýmto tempem ztratí listy všechny.

Odpověď

Dobrý den,

v případě juky bych se nebála zkontrolovat substrát. Rostlina nemusí mít zajištěnou dostatečnou drenáž, když píšete, že je substrát stále vlhký. Při přesazení zajistěte odtok z květináče pomocí kamínků, které umístíte na dno. Při té příležitost zkontrolujete kořeny. V zimě zalévejte tak jednou za 10 dní. Rostlině zajistěte co nejsvětlejší stanoviště nejlépe při teplotě 10 ° C. Určitě není vhodné stanoviště v blízkosti ústředního topení. Rovněž dbejte na to, aby rostlina nestála v průvanu. Rostlina může rovněž takto reagovat na změnu stanoviště.... psala jste, že ji máte cca měsíc...
Mě nyní také rostliny stávkují. Nejlépe jim udělá letní pobyt venku (od května), který konkrétně juka miluje. Ideální je slunné stanoviště. Letnění některých druhů rostlin funguje něco jako "nemocnice" po zimním obodbí, kdy se rostlinám v bytě přílíš nedařilo - suché stanoviště, vysoké teploty a nedostatek světla.

Nolinám konce listů hnědnou a zasychají, nemají-li dostatek vzdušné vlhkosti. Listy proto pravidelně roste a květináč umístěte do misky s vlhkými oblázky. Teď v zimě je rovzněž důležité co nejsvětlejší stanoviště při teplotě okolo 7 ° C při omezené zálivce.

Problémy s jukou a nolinou

Edita Braná