Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli stále platí, ze když prodávám dům a nemam PENB, ze stačí doložit účty za energii za uplynule 3 roky? Sice je na to odpovězeno, ale dotaz je již z roku 2013 a nerada bych si udělala nějaký problém. Děkuji a prosím odpověď.

Odpověď Dobrý den,

je dobře, že se ptáte, legislativa se mění J…

Zmiňovaná úleva dle paragr.7a odstavce (7) Zákona 406/2000Sb. – viz.níže – platí pouze pro vlastníka jednotky v bytovém domě.

(7) Pokud vlastníkovi jednotky nebyl na písemné vyžádání předán průkaz podle odstavce 1 nebo 2, může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za uplynulé 3 roky; v tom případě pro něj neplatí povinnost podle odstavce 3 písm. c).

Při prodeji RD nebo BD platí povinnost „předložit“ a „předat“ PENB (paragr.7a odstavec (2)) pouze s výjimkou dle odstavce (9) :

(9) Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.

V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat.

S přátelským pozdravem

Mgr. Bohuslav Čtveráček, energetický poradce ECČB
Energy Centre České Budějovice