Dotaz: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Chystáme se koupit družstevní byt 3+1 a máme v osobním vlastnictví byt 1+1. Rozhodujeme se, zda je lepší náš byt 1+1 prodat a zbytek peněz na koupit bytu si půjčit, nebo raději náš byt pronajímat a půjčit si celou částku. Zřejmě využijeme úvěr od stavební spořitelny u které máme stavební spoření (Raiffaisen), ale to nám končí až za rok a my bychom rádi pořídil byt tak do dvou měsíců. Předem moc děkuji za radu.

Odpověď

Vážená paní Novotná, v tomto případě je každá rada drahá. V první řadě je potřeba si zjistit, jak se pohybují ceny pronájmů podobných bytů ve Vaší lokalitě.

Menší byty se obecně pronajímají lépe. Propočítejte si, zda Vám případně částka za pronájem bytu zaplatí splátku na hypotéku či spoření za nový byt. Je také důležité zvážit jak se chová trh s byty ve Vašem okolí. Pokud je Váš byt v lokalitě, kde byty ztrácejí hodnotu vlivem nepříjemného okolí či jiného důvodu, je na zvážení, zda si byt do budoucna ponechat nebo ho raději prodat. Berte v úvahu, že pronájmem bytu může dojít k tomu, že Vám byt nájemce více či méně "opotřebuje". Dobrý a platící nájemce je zlatý důl pro každého majitele bytu. Má rada zní - nechte si poradit od některé místní realitní kanceláře, která zná Vaši lokalitu.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.