Dotaz: Dobrý den, Chtěla bych Vás touto cestou požádat o radu. Jsme 3 dědicové jednouho bytu, chceme jej prodat prostřednictvím realitní kanceláře, která nám nabízí 1 100 000,-Kč. Chci se zeptat, při podpisu smlouvy dochází k okamžitému vyplacení peněz a nebo se musí čekat až na zápis do katastru nebo snad na něco jiného? Bratr i já máme dostat 1/3 a strýc který trvá na okamžitém vyplacení 1/2 což činí 550 00,-Kč. Je možné tyto částky dostat při podpisu prodejní smlouvy? Jestliže ne, prosím o bližší informace. Mockrát děkuji Lenka Owczarzy

Odpověď

V první řadě mi nesouhlasí Vaše podíly. Pokud Vy i bratr máte každý 1/3 nemůže mít Váš strýc 1/2, ale také 1/3. To jen pro pořádek.

O vyplacení kupní ceny je třeba se domluvit již při podpisu kupní smlouvy. Peníze se mohou vyplatit současně s vkladem nemovitosti do příslušného katastru nemovitostí nebo až poté, kdy vklad "projde" katastrem, tzn. až bude na KÚ zapsán již nový vlastník. Je také možné uvolnit první část peněz ihned při vložení na KÚ a druhou část až po zapsání vkladu. Přičemž je vhodné, aby do konečného splnění kupní smlouvy byly bezpečně uloženy, nejlépe na advokátním účtě.

Vždyje nutné se na následujícím postupu domluvit tak, aby vyhovoval všem zúčastněným stranám.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.