Dotaz: Protihluková izolace pod plovoucí podlahu
Dobrý den. V rámci rekonstrukce jsme v panelákovém bytě položili dlažbu a plovoucí podlahu. Dodavatelská firma použila pod plovoucí podlahu běžnou textilii s tím, že hluk tlumí dostatečně. Jenže teď chodí sousedé pod námi, že jim vadí hluk od nás. Máme malé dítě a neustále mu něco padá nebo něčím hází. Existuje nějaká protihluková izolace, která bude účinně tlumit hluk způsobený pádem předmětů na plovoucí podlahu? Kroky a podobné běžné zvuky sousedům nevadí. Mohou si třeba oni izolovat strop?

Odpověď

Stropní konstrukce mezi dvěma byty by měla být navrhována především s ohledem na akustické požadavky.

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku.
Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, ale i pádem předmětů. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy.

Ve Vašem případě se jedná o betonovou nosnou konstrukci stropu z panelů, která bude opatřená betonovou mazaninou jako podklad pod čistou podlahu, zpravidla se dávalo PVC nebo Jekor. Požadované vlastnosti z hlediska vzduchové neprůzvučnosti tato konstrukce patrně téměř má, ale vlivem technologie prefabrikované výstavby se často v panelových domech nepříznivě projevuje přenos hluku netěsnými a nevyplněnými spárami mezi panely. Kročejové izolace formou plovoucích podlah se neprováděly dostatečně, často se kročejová izolace mezi panel a betonovou mazaninu nedávala vůbec. Proto je často v domech slyšet hluk z chození, který se šíří nosnými konstrukcemi. Hluk chozením byl částečně eliminován kobercem, který rovněž jako pohlcovač zvukových vln o něco snižoval hladinu hluku v místnosti, což se příznivě projeví i v okolních bytech. Běžná textilie pod klasickou laminovou nebo dřevěnou lamelovou podlahou nefunguje jako izolace kročejová (termín plovoucí podlaha je zde používán nesprávně, nejedná se totiž o plovoucí podlahu ve smyslu útlumu proti kročejovému hluku).

U kročejového hluku se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy. Ty jsou tvořeny vrstvou z tuhé desky z kamenné vlny o tl. 2 cm, na ně pak je položena „plovoucí podlaha“, která je tvořena betonovou deskou, armovanou sítí o tl.cca 5 cm. Betonovou desku lze nahradit tenčí plovoucí podlahou - tzv. suchou technologií, kdy na kročejovou izolaci je položena plovoucí deska z podlahových desek sádrokartonových nebo např. Cetris. Tato vrstva je zpravidla 2,5 cm Pak následuje teprve nášlapná vrstva – textile, lamino, apod. Vzorové skladby včetně kročejových útlumů najdete například v technické dokumentaci podlah výrobce kročejové izolace Rockwool na www.rockwool,cz, U plovoucí podlahy nutno dodržet předepsané detaily – např. oddilatování plovoucí betonové desky od zdí vložením pásku izolace 2 cm. V každém případě však znamená nepříliš žádoucí zvýšení úrovně podlahy v místnosti o min. 5 cm. Izolace stropu sousedů zespodu je sporná. Kročejový hluk z podlahy se šíří okolními konstrukcemi, takže například osazení akustického podhledu nemusí mít takový účinek. Měl by to posoudit specialista na akustiku, lze to ověřit výpočtem. Akustický podhled je tvořen například sádrokartonem šroubovaným na zavěšený rošt, do vytvořené mezery je vložen pohlcovač z minerální vaty. Hlukovou situaci ve spodním bytě však bezpochyby vylepší.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č .Budějovice

Dobrý den paní Danihelová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice