Dobrý den,
koupili jsme byt v cihlovém bytě, který však má zřejmě betonové stropy (překlady). Sousedé nad námi si navíc udělali nové podlahy, které jsou nesmírně hlučné (hlavně kroky). Zjišťovali jsme o jaké podlahy se jedná, dle jejich sdělení je to lino s dřevěným povrchem (existuje vůbec něco takového?). Přátelé nám radili, ať si uděláme na stropě protihlukovou izolaci (sádrokartonový podhled vyplněný protihlukovou vatou), ale z odpovědí ve vaší poradně jsem znejistěla, zda by se dostavil žádaný efekt. Sousedé žel kvůli nám podlahu nevymění. Jaké nám doporučujete řešení? Neradi by jsme byt zase prodávali. Děkuji! Justová

Odpověď

Problémy s nedostatečnou akustickou izolací jsou velmi časté a to i u poměrně nové výstavby. Je to způsobeno malou pozorností projektové dokumentace k této problematice a samozřejmě chybami při výstavbě, především v řešení detailů a nesprávného použití stavebních materiálů. .

Jenom stručně zopakuji, co již znáte. Stropní konstrukce mezi dvěma byty by měla být navrhována především s ohledem na akustické požadavky. Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, ale i pádem předmětů. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy.

Ve Vašem případě se jedná patrně o betonovou nosnou konstrukci stropu. Důležité by bylo vědět, jaká je skutečná materiálová skladba nosného stropu a na ní položených podlahových vrstev. Rovněž to, co všechno vlastně zahrnovala rekonstrukce podlahy sousedů. Pokud problém s kročejovým hlukem dříve nebyl, je možné, že došlo k nějakému zásahu, který nepříznivě ovlivnil původní souvrství. Například mohla být vybourána původní plovoucí podlaha, nebo nějak narušena apod. To bude nyní bez sondy do podlahy nemožné zjistit. Pokud se jedná o osobní vlastnictví bytů, je vše ještě obtížnější.

Jsou v zásadě dvě možnosti řešení. První spočívá v opatřeních na straně Vašeho bytu, tedy podhled. Kročejový hluk se šíří i okolními konstrukcemi, nicméně osazení akustického podhledu určitý účinek mít bude. K jakému zlepšení dojde lze zjistit výpočtem, který provede specialista na akustiku. Ten bude sice informativní, protože bude problém s dosazením správných fyzikálních hodnot stavebních materiálů, které přesně neznáme, ale měl by naznačit možnosti vylepšení. Akustický podhled je nutno udělat dle technického doporučení specialisty – měl by určit optimální tloušťku vzduchové mezery, maximální počet závěsů, materiál pohlcovače apod. Kontakty na specializovaná pracoviště jsou na webu nebo Zlatých stránkách. Většinou disponují i technikou pro změření hladiny hluku.
Druhá možnost je, obrátit se na hygienickou službu s žádostí o zjištění, zda jsou dodrženy přípustné hygienické hodnoty hluku a pokud ne, tak dále postupovat občanskoprávní cestou. V praxi však myslím je velmi malá naděje na nějaký úspěch, nehledě na sousedské vztahy.

S pozdravem

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č .Budějovice

Dobrý den paní Justová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice