Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli existuje nějaká možnost, jak zvukově izolovat strop v našem bytě, aby se zabránilo hluku, který pochází z bytu o patro výš (jde hlavně o hluk při chůzi, hlasitější mluvení, pád předmětů na zem, hluk automatické pračky apod.) Samozřejmě chápu, že nejlepší je zvukově izolovat podlahu v hořejším bytě. Na takovou rekonstrukci ale majitel horního bytu nechce přistoupit. Existuje tedy nějaká jiná co nejúčinnější varianta, která by problémy s hlukem pomohla vyřešit (nebo alespoň částečně eliminovat)?
Děkuji za odpověď

Odpověď

Pokud jde o kročejovou izolaci stropu, platí zde jediné zaručené doporučení – vytvoření plovoucí podlahy.

Jiná situace nastává pokud jde o vzduchovou neprůzvučnost. To je šíření hluku vznikajícího v sousedním prostoru stropní konstrukcí (mluvení, hudba). Zde by pomohl akustický podhled. Lze jej provést jako sádrokartonový, zavěšený. Tím je z hlediska akustiky vytvořena dvojitá konstrukce. Podhled by musel být připevněn na nezávislý rošt – například z typových profilů, které jsou podporovány závěsy do stropu. Nad SDK desky bude položen pohlcovač, to je rohož z minerální vlny v tl. kolem 4 až 6 cm. Tato konstrukce jistě utlumí procházející hluk. Hluk kroků a pádů předmětů je přenášen okolními konstrukcemi a podhled zde patrně příliš nepomůže.

V horním bytě je možno skladbu plovoucí podlahy vytvořit například z lehkých podlahových Cetris desek. Skladba bude tedy taková, že na stávající podlahu budou položeny tuhé rohože z kamenné vlny Steprock o tl. 3 cm. Následuje vlastní „plovoucí podlaha“ – 2x deska 12 mm a pak koberec. Zvýšení podlahy je tedy cca 5 cm. U jiného bytu je však jistě problém provést. Konkrétní skladby a hodnoty kročejových útlumů pro vzorové skladby plovoucích podlah najdete v technické dokumentaci – plovoucí podlahy z tuhých desek Rockwool - www.rockwool.cz.

Problém je ale jistě způsoben tím, že konstrukce stropu a podlah neodpovídá stavebním normám. Pokud jde o požadavky dle ČSN 73 0532 na stavební vzduchovou neprůzvučnost je R¨w je pro stropy mezi byty 52 dB a na kročejovou L´w 58 dB.
Pro přesný a konkrétní návrh akustického opatření podložený výpočtem se můžete obrátit na specializovanou firmu zabývající se akustikou.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Koulová,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice