Dotaz: Dobrý den, bydlíme v přízemí ve zděném bytovém domě ze 70. let. Pod sousedním bytem je plynová kotelna pro 50 bytů. Při chodu kotle to slyšíme v celém bytě. Je možné nějak řešit odhlučnění? Je možné odhadnout náklady?Děkuji

Odpověď

Dodatečná opatření k odstranění hlučnosti ve stávajících domech jsou poměrně náročná a to především z hlediska správného vyhodnocení situace a návrhu opatření.

Tato opatření a stavební úpravy by měl vždy navrhovat specialista na akustiku. V daném případě se patrně jedná jak o hluk při chodu kotle a zařízení kotelny, tak možná i o přenos vibrací z chodu čerpadel do potrubí a do okolních stavebních konstrukcí.
Z hlediska útlumu hluku vznikajícího ve vlastním prostoru kotelny, který se šíří vzduchem, by bylo nutno zvýšit akustickou izolaci oddělujících konstrukcí, tedy zvýšit vzduchovou neprůzvučnost stropu a stěn kotelny. Toho lze docílit stavební úpravou prostoru – například vložením akustického podhledu a obkladem nebo přiložením akustických předstěn ke stávajícím zdem. Návrh obkladu a přizdívek konstrukcí se provádí na základě početního posouzení a zjištění hladiny hluku v kotelně (změřením).

U přenosu vibrací je nutno odhalit zdroj a situace se zpravidla řeší vložením tlumících prvků a pružným spojením. To je však potřeba posoudit na místě. Doporučuji obrátit se na specializované pracoviště. Kontakty lze najít ve Zlatých stránkách pod heslem „akustika“, nebo na internetu. Pokud to bude problematické, můžete se obrátit na stavební projektanty, kteří Vás již nasměrují.

S pozdravem
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den paní Nová.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice