Dotaz: obvodové zdivo
Dobrý den,
chystám se na stavbu rodinného domu (7x15 m) s drobnou provozovnou (7x13 m) ve tvaru L. Dům bude v blízkosti hlavní silnice I. třídy (cca 15 m) a nejsem si jistý stavebním materiálem. Uvažoval jsem o YTONGU, ale několik lidí mě odradilo vzhledem k nasákavosti mat., praskání zdiva a také díky akustice a prípadnému hluku od vozidel ze silnice. Projektant mi navrhne co si vyberu a hluk je prý jen otázkou zvyku.
Co byste doporučoval vy, tak aby měla stavba dobré tep.izolační vlastnosti a co možná nejlepší akustiku vzhledem k vozidlům a také umístění dílny v provozovně?
Děkuji za odpověď.

Odpověď

Navrhnout správně Vámi plánovanou stavbu je určitě pro projektanta zajímavý úkol. V každém případě se hluk z frekventované silnice nemůže podceňovat. K omezení účinku hluku, především na obytnou část stavby, lze využít například orientaci provozovny tak, aby vytvářela určitou protihlukovou bariéru.

Maximální přípustné hodnoty ekvivalentní hladiny hluku v obytné zástavbě určují hygienické předpisy. Hodnota se liší pro denní a noční dobu, v noci je to o 10 dB méně. U zatížených hlavních silnic však provoz trvá i v noční době, což bude obtěžovat především obytnou část. Doporučoval bych proto provozovnu spíše orientovat k silnici a obytnou část za ní. Záleží jistě i na druhu provozovny. Pokud by hluk pracovníky obtěžoval, bude jistě nutno použít takové stavební materiály a typy výplní, které budou mít lepší akustické vlastnosti. Při volbě orientace a zástavby pozemku je však potřeba vzít v potaz i směrování vytápěných a především obytných prostor z hlediska optimálního využití tepelných zisků z oslunění. U pracovišť je zase nutno respektovat hygienické předpisy na pracovní prostředí, kde se opět uplatňují požadavky nejen na denní osvětlení, ale i ochrana proti přímému oslnění. Bude-li provozovna sama zdrojem hluku, pak je potřeba ji oddělit od obytné části z hlediska akustiky dobře izolujícími zdmi, případně obě části řešit samostatně.

Pokud jde o stavební materiály, je pravda, že vylehčené tvárnice Ytong nemají příliš dobré akustické vlastnosti. Pokud jde o nasákavost, ta je pravda také vyšší než u jiných materiálů. Pokud jde o praskání, je to spíše otázka striktního dodržení technologických předpisů výrobce na zdící maltu a především správné provedení omítek. Vady jsou nejčastěji důsledkem technologické nekázně. Schopnost zdiva zvukově izolovat je do jisté míry přímo úměrná hmotnosti stavebního materiálu. Proto se pro hlukovou izolaci doporučují spíše těžší stavební hmoty. Uvedu pro orientaci několik příkladů a pro porovnání i součinitel tepelné vodivosti „U“ (W/m2.K) - čím je menší, tím lépe zeď tepelně izoluje.
V současnosti nejlepší tepelně izolační tvárnice Ytong Lambda při tl. 37,5 cm – index vzduchové neprůzvučnosti Rw 44 dB, U 0,26 W/m2.K.
Akustické tvárnice Ytong Silka při tl. 25 cm – index vzduchové neprůzvučnosti Rw 54 dB, U při zateplení 16 cm polystyrénu (méně nedoporučuji) 0,24 W/m2.K
Zdivo z cihel Supertherm 44 P+D při tl. 44 cm – index vzduchové neprůzvučnosti Rw 52 dB, U 0,29 W/m2.K při použití tepelně izolační zdící a omítkové malty.
Z toho více méně vyplývá doporučení buď pro systém z cihelných bloků a tl. min 44 cm, nebo tenkou a hmotnou nosnou konstrukci s dodatečným zateplením.

Velkou roli z hlediska akustiky hrají výplně, tedy okna a vnější dveře. Zde je potřeba používat speciální hlukově izolační dvojskla - výrobci skel je mají v nabídce, tato skla dosahují hodnot Rw v rozmezí 43 až 46 dB. Okna s vysokou hlukovou izolací nabízí více výrobců, například Internorm má speciální technologii přitlačení skla do rámu, čímž dosahují lepších hodnot. Záleží pak i na dokonalém těsnění. Pozor ještě na podkroví. Stavební konstrukce podkroví jsou lehké konstrukce, je proto potřeba počítat s větší tloušťkou opláštění sádrokartonem a opět lepším zasklením střešních oken.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Vacku.
Děkuji za Váš zajímavý dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice